SAM|XL: nieuw robotica-fieldlab voor productie grote lichtgewicht constructies

Nieuws - 25 januari 2019

De TU Delft Campus heeft er een nieuw fieldlab voor robotica bij: SAM|XL. Hier kunnen  fabrikanten van lichtgewicht constructies terecht voor het automatiseren van de productie van bijvoorbeeld vliegtuigvleugels, schepen en windturbines. 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het nieuwe gebouw aan de Rotterdamseweg kreeg SAM|XL (Smart Advanced Manufaturing XL) donderdag officieel het predicaat fieldlab uit handen van de Smart Industry stuurgroep.

“De automatisering van de productie van lichtgewicht constructies biedt grote voordelen”, zegt ceo Kjelt van Rijswijk. “Alleen het gebeurt nu nog niet op grote schaal vanwege de technische uitdagingen. Je hebt grote, geavanceerde, slimme robots nodig die kunnen omgaan met dunwandige, en dus beweeglijke, materialen en constructies. Bij SAM|XL kunnen fabrikanten samen met wetenschappers en andere partners intelligente systemen hiervoor ontwikkelen.” Ook studenten van de TU Delft zijn actief betrokken bij het nieuwe fieldlab.

Zuid-Holland telt veel composietbedrijven en ook bij de TU Delft is veel kennis aanwezig op het gebied van vliegtuigbouw, materiaalkunde en robotica. “SAM|XL brengt alle know-how bij elkaar die nodig is voor het automatiseren van het productieproces”, aldus Van Rijswijk. De komst van SAM|XL zorgt voor een verdere versterking van het robotica-ecosysteem rond de TU Delft. Vorige week werd ook al RoboHouse geopend. Beide fieldlabs vullen elkaar goed aan. “Er wordt al actief samengewerkt op het gebied van opleidingen en trainingen.”

Het gebouw aan de Rotterdamseweg is nu nog leeg en wordt de komende maanden omgebouwd tot geavanceerd ontwikkel- en testcentrum. Zoals de naam doet vermoeden zal alles extra large zijn in het nieuwe fieldlab. Er komen reusachtige robots voor de productie van grote panelen, die worden verwerkt tot vliegtuigvleugels of turbinebladen. De verwachting is dat medio 2019 SAM|XL operationeel is.

SAM|XL is opgericht door de TU Delft, Fokker-GKN en de regio. Founding Participants zijn daarnaast TNO, Airbus Defence & Space Nederland, KVE, GTM, Airborne en Suzlon. Zowel grote bedrijven als het mkb kunnen bij SAM|XL aansluiten.

Lees <link kennisvalorisatie home-of-innovation special everything-here-is-xl-the-new-samxl-field-lab-automates-the-production-of-large-lightweight-structures>hier een achtergrondverhaal over SAM|XL: ‘Alles bij ons is XL’

 

Foto's: Roy Borghouts Fotografie.