Reactorstop van mei 2019 – begin 2020

Nieuws - 18 april 2019 - Communication TNW

Vanaf 6 mei a.s. is de onderzoeksreactor bij het Reactor Instituut voor ongeveer een jaar uitgeschakeld. Normaal gesproken gaat de reactor wekelijks op vrijdagavond uit en wordt deze op maandagochtend weer opgestart. Maar nu gaat de reactor dus voor een lange periode uit tot begin 2020. Dit heeft alles te maken met het installeren van een “koude neutronenbron” in het hart van de reactor als onderdeel van het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation).

Koude neutronen

Met neutronen kun je op zeer kleine, atomaire schaal in materialen kijken zonder het materiaal te beschadigen. Waarom willen we in Delft nu ‘koude’ neutronen? In de koude bron worden de neutronen afkomstig van de reactor met vloeibare waterstof tot een extreem lage temperatuur van minus 253 graden Celsius gekoeld. Hierdoor remmen de neutronen af. Deze ‘koude’ neutronen zijn beter te sturen dan de neutronen op kamertemperatuur die de onderzoekers nu gebruiken. Door de koude bron geven de instrumenten van het RID tot wel honderdmaal betere resultaten.
Dit zal een enorm boost geven aan het onderzoek op het gebied van gezondheid, duurzame energie en materialen. Het toepassingsgebied van het onderzoek is zeer breed. Denk aan een nieuwe generatie medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker, veelbelovende materialen voor batterijen en zonnecellen. Maar ook aan zelfherstellend staal bijvoorbeeld.

Koelgebouw

De koude bron bevat slechts anderhalve liter vloeibaar waterstof. Die hoeveelheid past in een kleine voetbal. Om die hoeveelheid waterstof straks te kunnen koelen tot 20 Kelvin (minus 253 graden Celsius) staat er nu al een nieuw gebouw met koelapparatuur op het terrein van het RID.