Jenny Dankelman en Ronald Hanson lid van KNAW

Nieuws - 24 april 2019 - Webredactie Communication

De Delftse hoogleraren Jenny Dankelman en Ronald Hanson worden lid van de KNAW.  De KNAW kiest leden op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt nu circa 550 leden. Op maandag 16 september worden negentien nieuwe Akademieleden, waaronder Dankelman en Hanson, ge├»nstalleerd.

Jenny Dankelman (1961) is hoogleraar minimaal-invasieve chirurgie en interventietechnieken aan de TU Delft en aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Dankelman ontwikkelt medische instrumenten voor minimaal-invasieve chirurgie. Vroeger werden zulke instrumenten alleen bij kijkoperaties gebruikt. Nu kunnen chirurgen ook ingewikkelde operaties verrichten zonder grote snee├źn te maken.

Dankelman en haar groep bedachten onder andere een instrument dat zijn weg vindt door vertakte adertjes.

Ook maakten ze een minuscule watersnijder die kraakbeen kan verwijderen. Dankelman brengt onderzoekers uit technische en medische domeinen bij elkaar, draagt haar kennis over aan behandelaars en probeert veilige en goedkope medische instrumenten te maken voor arme landen.

Ronald Hanson (1976) is hoogleraar quantumfysica aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech. Hanson werkt met een team van academische en industri├źle partners aan een niet te kraken of af te luisteren quantum-internet op basis van verstrengelde quantumtoestanden die ruimtelijk gescheiden zijn.

Dat is mogelijk door twee doorbraken uit zijn eigen team. De eerste doorbraak was het realiseren van quantumverstrengeling tussen elektronspins die meer dan een kilometer van elkaar verwijderd waren. 

De tweede was het controleren van een lokaal register van meerdere qubits op een enkele chip. Hanson verbindt in zijn team quantum-optica, nanotechnologie, fysica van gecondenseerde materie en quantum-informatiewetenschap.