Koningspaar opent verticale afvalwaterzuiveringspilot in New Delhi

Nieuws - 14 oktober 2019 - Webredactie Communication

Koning Willem Alexander en Koningin Màxima draaiden op 14 oktober 2019 de kraan open van een nieuwe proefinstallatie om vervuild afvalwater in Indiase drains te zuiveren. De drains in de megastad New Delhi fungeren als open riolen, wat zorgt voor gezondheidsproblemen, stank en vervuiling van de rivier waar zij op lozen. Wetenschappers van de TU Delft ontwikkelen samen met Indiase partners technologieën voor schoon water. 

Waterzuivering

De extreem vervuilde Barapullah Drain is één van de grootste open riolen van New Delhi. Elke dag stroomt het rioolwater van drie miljoen huishoudens onbehandeld de Yamuna rivier in, die een stukje verderop voor andere processen zoals irrigatie en industrie nodig is. Merle de Kreuk: “Uiteindelijk loopt de Yamuna over in de Ganges waar we de beelden allemaal van kennen. Een zeer vervuilde Ganges is een bedreiging voor de gezondheid van iedereen die van dat water afhankelijk is”.

Samenwerken met India

Met de openingshandeling  werd de tweede fase van het multidisciplinaire samenwerkingsprogramma LOTUS-HR ingeluid. Nederlandse en Indiase partners ontwikkelen binnen dit programma robuuste technologieën om afvalwater lokaal te zuiveren en grondstoffen terug te winnen om deze ook lokaal in te zetten, met uitgebreide aandacht voor de gezondheidsaspecten hiervan. Programmaleider en onderzoeker professor Merle de Kreuk ziet grote meerwaarde in de Nederlands-Indiase samenwerking. “India is een hoogtechnologisch land met een rijke kennis. Helaas wordt een groot deel van het afvalwater in India niet gezuiverd en ontbreekt afvalwater-infrastructuur in de snel groeiende steden. De Indiase kennis over de specifieke problematiek in combinatie met de Nederlandse integrale aanpak vullen elkaar mooi aan, met name ook door onze ervaring om samen met universiteiten en bedrijven tot innovatie te komen; dat bestaat in India nog niet op die manier”.

Living Lab

De testlocatie in Delhi blijft niet beperkt tot LOTUS HR-technologieën. Het heeft zich ontwikkeld tot een living lab waar iedereen waterzuiveringsinnovaties onder Indiase condities kan uittesten. “Er komen steeds meer bedrijven op af die on site experimenten doen. Zo langzaamaan groeit het uit tot dé showcase in Delhi waar systemen voor decentrale zuiveringen beproefd kunnen worden.” 

De verticale afvalwaterzuiveringsmuur die vandaag in werking gezet werd door het Koninklijk paar is hier een mooi voorbeeld van. Geïnspireerd door de toename van verticale tuinen in megasteden, kwamen hoogleraar Merle de Kreuk en onderzoeker Steef de Valk op het idee om een verticale kleinschalige afvalwaterzuivering te maken. Delftse en Indiase studenten hebben dit idee samen verder uitgewerkt. “Het is een stellage van zes meter hoog, waarin zes lange plantenbakken hangen. Het smerige water wordt omhoog gepompt en stroomt vervolgens via de plantenbakken weer terug naar beneden als in een soort knikkerbaan. De plantenwortels en het substraat van steenwol zuiveren nu zo’n 250 liter rioolwater per dag. Dit kan in de toekomst natuurlijk meer worden, als het model verbeterd wordt, waardoor ook op plekken met enorm ruimtegebrek waterzuivering hand in hand kan gaan met de aanleg van stadsgroen.” Deze pilotinstallatie werd mogelijk gemaakt door giften van particulieren, beschikbaar gesteld door het Universiteitsfonds Delft. 

Partners

LOTUS-HR is een samenwerking tussen NWO en het Department of Biotechnology (DBT) van de Indiase overheid.
Onderzoekspartners: IHE, KNAW-NIOO, WUR en VU (NL); IITD, TERI, NEERI (India); Bedrijven: Drainblock, Ipstar, Kilian Water, Nijhuis Industries, Greenyard, LEAF, het waterlaboratorium, Waste, RIKILT, Heineken, Cityblob en Saxion Hogeschool. 

Meer informatie

Story of Science CiTG – TU Delft
Website LOTUS HR
Fotograaf: Anil Kapoor

Contactinformatie:
Merle de Kreuk (Hoogleraar TU Delft), +31 (0)15 27 85274, M.K.deKreuk@tudelft.nl
Inge Snijder (Persvoorlichting TU Delft), +31 (0)15 27 87538, I.Snijder@tudelft.nl

Story of Science

Over dit onderwerp is een Story of Science geschreven.

"Waterzuivering in India: een zaak voor de lokale gemeenschap"

Link

Merle de Kreuk