TU Delft werkt samen met Vietnam bij opleiden waterprofessionals

Nieuws - 10 april 2019 - Webredactie Communication

De TU Delft gaat de komende drie jaar Vietnam ondersteunen met het opleiden van professionals op het gebied van waterbeheer. Het programma ‘Climate Proof Vietnam’ is woensdag officieel van start gegaan in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) zette hiertoe samen met haar Vietnamese collega vice-minister Vo Tuan Nhan een Delftse onderwaterdrone voor het testen van waterkwaliteit aan het werk in een meer in Hanoi.

Nieuwe generatie ingenieurs

In Vietnam, dat hard getroffen wordt door de gevolgen van klimaatverandering, daalt niet alleen het aantal studenten dat kiest voor een studie op het gebied van water, maar ook hun niveau. ‘Climate Proof Vietnam’ is er op gericht om een aantrekkelijk curriculum op te zetten aan twee universiteiten dat meer goede studenten aantrekt en beter aansluit bij de wensen van de arbeidsmarkt. Met als doel om een nieuwe generatie ingenieurs op te leiden die goed zijn toegerust om hun land beter te beschermen tegen het water.

Kennis en expertise

“Vietnam is een geweldig land met twee prachtige delta’s: de Rode Rivierdelta en de Mekongdelta”, zegt projectdirecteur Marjan Kreijns van de TU Delft. “Maar deze delta’s zorgen ook voor grote uitdagingen, vooral in het licht van klimaatverandering. Deze uitdagingen kunnen niet worden aangepakt zonder de juiste mensen. De TU Delft heeft veel kennis en expertise in huis op het gebied van watermanagement die we graag delen met onze Vietnamese collega’s.” Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Waterkennis is een belangrijk Nederlands exportproduct. Onze bedrijven, kennisinstellingen en innovatieve startups zijn overal ter wereld hierin actief. Door deze samenwerking helpt de TU Delft Vietnam met het scholen van een nieuwe generatie waterprofessionals‘.

Praktische insteek

Omdat het belangrijk is dat de nieuwe lichting jonge Vietnamese ingenieurs meteen aan de slag kan, heeft het onderwijsprogramma tevens een praktische insteek. Zo komt er een fieldlab waar studenten kunnen oefenen en testen. Ook is er veel aandacht voor hightech toepassingen zoals drones. Dat moet niet alleen veel nieuwe studenten aantrekken, ook is het noodzakelijk dat de nieuwe generatie waterprofessionals met nieuwe innovaties uit de voeten kan en vraagt de arbeidsmarkt hierom. Tijdens de meet & greet op dinsdagavond werd door Premier Rutte en VNO-NCW voorzitter Hans de Boer bevestigd dat goed opgeleid personeel cruciaal is voor zowel het Vietnamese als het Nederlandse bedrijfsleven.

Onderzoeksvaardigheden

Verder komt er aandacht voor ondernemerschap en wordt de academische staf van de universiteiten geholpen bij het versterken van hun onderzoeksvaardigheden. Alle betrokken partners delen hun expertise op het gebied van bestuur, de financiering van nieuwe infrastructuur en zullen ook stageplaatsen aanbieden aan studenten.

Startups

Tijdens de opening demonstreerden enkele Nederlandse startups hun innovatieve oplossingen. De drone die de ministers in het water zetten, is van de Delftse startup Indymo en is uitgerust met sensoren en een camera. De drone kan worden gebruikt voor het uitvoeren van inspecties en het meten van de waterkwaliteit. Een andere demonstratie was van de WaveDroid: een goedkope, maar betrouwbare slimme boei voor realtime golfmetingen. Daarnaast hebben de Vietnamese studenten de waterkwaliteit gemeten via de Akvo Caddisfly tool, een applicatie op je smartphone die inzicht geeft in de waterkwaliteit.

Orange Knowledge Programme

Climate Proof Vietnam’ is een samenwerkingsverband van de TU Delft, de Universiteit Twente, Hanoi University of Natural Resources and the Environment en Thuy Loi University en valt onder het Orange Knowledge Programme, dat wordt gefinancierd door de Nuffic. Bij dit programma zijn verder Nederlandse en Vietnamese publieke en private partners betrokken, zoals Deltares, Royal Haskoning DHV, VINWater, Rijkswaterstaat, World Water Net, Universiteit Utrecht en CDR International.

Meer informatie

Contact:
Marjan Kreijns, m.s.kreijns@tudelft.nl 
Lindsey Schwidder, l.s.schwidder@tudelft.nl
Adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft Roy Meijer, 015-2781751/06-14015008, r.e.t.meijer@tudelft.nl