Naderen we de ontrafeling van alzheimer?

Nieuws - 25 juni 2019

De onderzoeksgroep van prof.dr.ir. Marcel Reinders, verbonden aan de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), doet onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. In samenwerking met het Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC wordt er gekeken naar mensen die alzheimer tot op een extreem hoge leeftijd ontlopen. In Amsterdam, geleid door dr. Henne Holstege, wordt de data verzameld en aan de TU Delft worden algoritmes ontwikkeld om patronen te ontdekken in deze data. Dankzij alumni van de Faculteit EWI en donateurs van het Universiteitsfonds Delft heeft Marcel Reinders tijdens de TU Delft for Life | Xperience Day, het prachtige bedrag van €118.635 mogen ontvangen ten behoeve van het onderzoek naar algoritmes tegen alzheimer. 

Foto: Dr. Henne Holstege, Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC en prof.dr.ir. Marcel Reinders, Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Elk kwartier een alzheimerpatiënt
Reinders: ‘Er wordt nog steeds relatief weinig geld geïnvesteerd in alzheimeronderzoek. Dit terwijl er wereldwijd elk kwartier een alzheimerpatiënt bij komt. Naar schatting hebben in 2050 maar liefst 500.000 Nederlanders dementie, waarvan het merendeel de ziekte van Alzheimer zal krijgen.’ Reinders wil zijn onderzoek graag versnellen en met deze prachtige donatie kan nu de eerste stap richting de ontrafeling van de ziekte gezet worden.

Unieke dataset in zicht
De donatie maakt de inzet van de nieuwste data-analyse technieken mogelijk.  ‘Onze ambitie is de genomen van meer dan 330 gezonde honderdjarigen en meer dan 2.000 alzheimerpatiënten in kaart te  brengen, om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de ziekte en anderzijds mogelijke nieuwe alzheimer risicogebieden te detecteren’, aldus Reinders.

Per genoom zijn de kosten ongeveer 2200 euro. Met deze prachtige donatie kan het team dus ongeveer 50 genomen extra aflezen. Reinders: ‘Hartelijk dank! Elke extra genoom levert ons een schat aan informatie op. Hierdoor ontwikkelen we een dataset die volledig uniek is in de wereld en hopelijk zetten we hierdoor de eerste stap richting de ontrafeling van alzheimer.’

Lees hier meer over het onderzoek naar algoritmes tegen alzheimer