Twee winnaars ontvangen Marina van Dammebeurs 2019

Nieuws - 14 mei 2019

Op woensdag 13 mei jl. organiseerde het Universiteitsfonds Delft de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2019. Deze beurs, mogelijk gemaakt door mevrouw dr.ir. Marina van Damme, stelt jonge vrouwelijke ingenieurs in staat zich verder te ontwikkelen en hun persoonlijke carrière een boost te geven. De jury nomineerde dit jaar twee kandidaten voor de felbegeerde beurs van € 9.000. De uitslag was bijzonder: beide kandidaten werden uitgeroepen tot winnaar van de Marina van Dammebeurs 2019.

“Het was een enorme uitdaging voor de jury. De kandidaten waren zo verschillend en tegelijkertijd even sterk in het bewandelen van hun eigen pad richting de toekomst. De een zet zich in voor leiderschap voor vrouwen en de ander maakt zich sterk voor co-creatie van de leefomgeving. Beide kandidaten begeven zich in moeilijke processen waarbij ze te maken hebben met verschillende stakeholders. Ze begeven zich in twee verschillende werelden en daarom hebben we besloten om ze allebei tot winnaar uit te roepen”, aldus prof.dr. Marina van Geenhuizen, voorzitter van de jury.  

Andrea Mangel Raventos

Andrea studeerde in 2016 af aan de faculteit Technische Natuurwetenchappen (TNW), MSc Sustainable Energy Technology. Op dit moment is ze halverwege haar PhD aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE) en richt ze zich op het opslaan van hernieuwbare energie op grote schaal. Tijdens haar PhD kwam ze erachter dat niet alleen technische kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je carrière, maar dat soft skills zoals leiderschap en communicatievaardigheden even zo belangrijk zijn. Andrea besloot zich daarom aan te melden voor het Homeward Bound programma. 

Homeward Bound is een baanbrekend initiatief voor leiderschap dat het doel heeft om de invloed van vrouwen te vergoten bij het nemen van beslissingen over klimaatverandering. Vrouwen zijn wereldwijd ondervertegenwoordigd in leidinggevende posities en daar wil Andrea wat aan gaan doen. 

Het programma biedt leiderschap en strategische vaardigheden en een sterk doelgericht netwerk. Het doel is om gedurende 10 jaar een internationaal netwerk op te bouwen van 1000 vrouwen in de STEMM vakgebieden (Science, Technology, Engineering, Maths en Medicine). Na een uitdagende selectieprocedure, werd Andrea geselecteerd voor de groep van 100 vrouwen die het cohort van 2019 zullen uitmaken. “Het programma omvat uitgebreide training in onderwerpen zoals samenwerking, feedback en communicatievaardigheden die van onschatbare waarde zullen zijn in mijn toekomstige carrière”, aldus Andrea. Met de steun van de Marina van Dammebeurs kan Andrea nu aan dit programma deelnemen. Andrea: “Ik voel me vereerd dat ik deze beurs mag winnen. Het voelt als een ‘positieve druk’ om het maximale uit het programma te halen en ik kijk ernaar uit om dit te delen met de TU Delft en de hele wereld.”

Hanneke Stenfert

Hanneke studeerde in 2017 cum laude af aan de faculteit Bouwkunde, MSc Architecture. Ze is gefascineerd door wat plekken betekenen voor mensen en hoe een prettige, leefbare woon- en werkomgeving tot stand komt in samenwerking met ontwerpers, andere professionals én gebruikers. “Co-creatie is meer dan luisteren naar bewoners; het vereist vakmanschap om co-creatieve processen effectief en zinvol vorm te geven”, aldus Hanneke. Haar fascinatie voor co-creatie kwam al in 2014 tot uiting tijdens de oprichting van het ontwerpbureau Open Kaart. 

Open Kaart is gespecialiseerd in ontwerpopgaven waar meerdere belanghebbenden bij betrokken zijn. De behoeftes van de bewoners en gebruikers is hierbij altijd het eerste uitgangspunt.

Het vakgebied in co-creatie is jong en de kennis is daardoor nog beperkt, maar er zijn al wel inspirerende voorbeelden in de wereld te vinden. Hanneke wil enkele van deze voorbeelden bezoeken en bestuderen. Met steun van de Marina van Dammebeurs 2019 gaat Hanneke drie internationale case studies uitvoeren. Deze case studies worden ingebed in een trainingsprogramma bij onderzoeksinstituut DRIFT. DRIFT is een internationale en interdisciplinaire groep onderzoekers en adviseurs, een zelfstandig instituut onder de koepel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is Hanneke’s ambitie om op het grensvlak van theorie en praktijk te bouwen aan het co-creatieve vakgebied. Het winnen van de beurs betekent voor haar een belangrijke steun in de rug om de volgende stap te zetten in het maken van een betekenisvolle leefomgeving. Hanneke: “Het winnen van de beurs geeft mij de steun en bevestiging dat ik door moet gaan met de dingen waarin ik geloof”