In Memoriam Barend Thijsse (1950-2020)

Nieuws - 23 april 2020 - Webredactie 3mE

In de vroege ochtend van 22 april 2020 is onze dierbare oud-collega prof. Barend Thijsse, na een kort ziekbed, overleden aan de gevolgen van longkanker. Barend is 69 jaar geworden.

Barend Thijsse is gedurende decennia (36 jaar in actieve dienst en een post-emeritaatperiode) een inspirerende onderzoeker en docent geweest in de afdeling Materials Science and Engineering. Hij heeft sterk bijgedragen aan de afdeling zoals ze nu is, door zijn scherpte, zijn grote betrokkenheid, zijn vernieuwingen en zijn wetenschappelijke kennis. Hij paste zijn natuurkundige achtergrond toe om materialen echt te begrijpen en bracht die kennis en die onderzoeksvaardigheid over op zijn studenten. Zo heeft hij niet alleen veel materiaalkundige kennis gegenereerd, maar die kennis ook doen doordringen tot volgende generaties. Door zijn groot inlevingsvermogen, zijn scherp analytisch inzicht en zijn aanstekelijk enthousiasme had Barend een uitgesproken didactisch talent.

Barend was onconventioneel en vernieuwend. Hij was een onafhankelijke denker, die ook tegendraadse ideeën met overtuiging naar voren bracht. Tegelijkertijd had hij een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en zocht hij altijd naar de verbinding met mensen in zijn omgeving. Net als in het onderzoek kwam hij ook in het onderwijs en in de organisatie vaak met de vraag: “Waarom doen we het eigenlijk zo?” en het vervolg: “Ik heb een beter idee!”. Een belangrijk aspect van werken met Barend was proberen al zijn ideeën te begrijpen, kritisch te beschouwen en te verwezenlijken. Hij had talloze “kleinschalige” onderzoeksideeën, maar ook “grote” ideeën die nu een belangrijke plaats innemen in de afdeling MSE. De twee grootsten: Computational Materials Science en Materials for Art and Archaeology. Zo’n 30 resp. 17 jaar geleden vond Barend dat er nieuwe mogelijkheden waren voor het vakgebied, die het onderzoek en onderwijs sterker en aansprekender zouden maken. En hij had gelijk. Ook over onderwijs dacht hij voortdurend creatief na. Al zo’n 20 jaar geleden flipte hij de classroom. Zijn onderwijs was net als zijn onderzoek vernieuwend en gebaseerd op een sterke natuurkundig/materiaalkundige basis.

Ruim twee jaar geleden werd bij Barend longkanker met uitzaaiïngen geconstateerd. Dankzij uitgekiende medicijnen heeft hij twee jaar een zeer goede kwaliteit van leven gehad. Hij trouwde op Terschelling met Hanneke. Maar toen de medicijnen enkele weken geleden hun goede werking begonnen te verliezen ging hij snel achteruit, waarop hij woensdagochtend overleed.

Wij herinneren ons Barend als een bijzondere wetenschapper en een geweldige collega. Wij wensen Hanneke, zijn familie en zijn vrienden heel veel sterkte.

 

Joris Dik, Jilt Sietsma 22 april 2020