NWO LIFT beurs voor Remco Hartkamp en Burak Eral

Nieuws - 07 april 2020 - Webredactie 3mE

NWO kent onderzoekers Remco Hartkamp en Burak Eral van de afdeling Process & Energy een LIFT (Launchpad for Innovative Technology) beurs toe voor hun onderzoek naar het selectief onttrekken van ionische verontreinigingen uit water met behulp van poreuze elektroden via het zogenoemde capacitief deïoniseren. Het doel van het onderzoek is om een oplossing te ontwikkelen voor het selectief verwijderen van ionische verontreinigingen in water.

Het onttrekken van ionische verontreinigingen uit water is een cruciale stap in de chemische en de voedselindustrie. Het verwijderen ervan wordt veelal gedaan door middel van ionenwissel-materialen, die uitgerust kunnen worden met een specifieke affiniteit voor ionen zoals calcium, nitraat, of zware metalen. Deze techniek maakt gebruik van geconcentreerde zouten en zuren om de ionenwisselaars regelmatig te regeneren om zo hun absorptiecapaciteit te herstellen. Het gebruik van ionenwisselaars resulteert daarom vaak in de productie van aanzienlijke hoeveelheden afval. In dit project ontwikkelen Hartkamp en Eral een methode om het selectief verwijderen van ionen uit industriële stromen mogelijk te maken. De methode is gebaseerd op capacitieve deionizatie, waarbij elektriciteit gebruikt wordt om ionen te transporteren door een poreuze elektrode die afvalstroom en product scheidt. Het selectief onttrekken van ionen met deze techniek is uitdagend. Een verdere uitdaging van het onderzoek is bovendien om ervoor te zorgen dat dit proces continu en efficiënt kan verlopen.

Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met Avsalt AB, een specialistisch Zweeds waterzuiveringsbedrijf onder leiding van CEO Dr. Niels Boon. De inzichten uit het onderzoek kunnen door Avsalt AB worden gebruikt om hun gepatenteerde oplossing voor capacitief ontzouten verder te ontwikkelen.

ENW PPS LIFT

LIFT (Launchpad for Innovative Technology) is een van de financieringsinstrumenten van NWO bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen ten minste één bedrijf en ten minste één kennisinstelling. LIFT-projecten worden voor 20% gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 80% door NWO. Dit jaar gaan veertien LIFT-projecten van start. De projecten die zijn toegekend binnen het ENW PPS-fonds passen bij de topsectoren Chemie, Agri& Food, Energie en ICT. In totaal is er circa 4 miljoen euro beschikbaar voor deze samenwerkingen tussen onderzoek en bedrijfsleven.

Lees meer over alle toekenningen: Veertien toekenningen voor publiek-private LIFT-voorstellen