Wetenschappers ontwerpen beademingsapparaat gemaakt van standaardonderdelen

Nieuws - 14 april 2020 - Webredactie 3mE

Amir Zadpoor en een team van wetenschappers van BioMechanical Engineering testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn ​​door een tekort aan specifieke onderdelen.

Air for All

 Dit project is onderdeel van Air for All, een overkoepelend initiatief van de TU Delft dat bestaat uit drie projecten. Het eerste project betreft ‘OperationAIR’ waarbij een studententeam binnen enkele weken een werkend prototype, de AIRone, ontwikkelde van een versimpeld en relatief makkelijk op schaalbaar beademingsapparaat dat als noodoplossing kan dienen wanneer de reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is. Het tweede project is van Gerwin Smit en zijn team. Zij werken aan het ontwerp van een mechanisch beademingsapparaat, geïnspireerd op een beademingsapparaat uit de jaren ’60 van Rijksmuseum Boerhaave, dat door iedereen eenvoudig te bouwen én te repareren is, ook in minder ontwikkelde landen.

Contact

Wetenschapsvoorlichter TU Delft
Carola Poleij
c.poleij@tudelft.nl

Amir Zadpoor: “Dankzij vereende krachten werd binnen enkele weken een werkend prototype ontworpen. Het is ongelofelijk om te zien hoe onze groep, voornamelijk bestaande uit promovendi en postdocs van 3ME, met dit project aan de slag is gegaan. Ook de input van de clinici van het LUMC en Erasmus MC in de beginfase was zeer waardevol om het ontwerp toepasbaar te maken voor de klinische praktijk. Voor mij zijn het allemaal helden. Binnen de kortste keren ontvingen we financiering van het TU Delft COVID-19 Response Fund, waarmee we de eerste stappen konden zetten. Met nieuwe financiering hopen we verder op te schalen. Ook fabrikanten en medische technologiebedrijven denken nu met ons mee.”

Amir Zadpoor is hoogleraar Biomaterials and Tissue Biomechanics en een van de scientific leaders van het Medical Delta programma Regenerative Medicine 4D. Zadpoor en zijn team werken binnen dit project samen met clinici van het Erasmus MC en het LUMC. Deze kennisuitwisseling tussen ingenieurs en clinici is typisch voor samenwerkingen binnen Medical Delta.

Lees meer in het persbericht van Medical Delta.