Vier Veni's voor 3mE

Nieuws - 03 november 2020 - Webredactie 3mE

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week aan twaalf Delftse wetenschappers de Veni-beurzen van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Binnen de faculteit 3mE zijn er maar liefst vier laureaten: John Buchner (P&E), Laura Ferranti (CoR), Manon Kok (DCSC) en Eline van der Kruk (BME).  

Ontrafelen van de aerodynamica van parende muggen

Dr. A-J. (Abel-John) Buchner (P&E)

Het paren van ziekte dragende muggen vereist synchronisatie van hun vliegdynamiek. Door middel van metingen aan vliegende muggen, in combinatie met geavanceerde robotica en stromingsdiagnostiek, zal dit onderzoek een model ontwikkelen wat dit fysieke proces omschrijft. Dit levert een belangrijke bijdrage aan toekomstige strategieën om de ziekte dragende muggenpopulatie te verminderen.

 

HARMONIA: Betrouwbare Mobiele Robotica

Dr. L. (Laura) Ferranti (CoR)

Stel je een wereld voor met autonome auto's, drones, boten etc. in onze steden, uitgerust met technologie waardoor zij dichtbij ons met elkaar samen kunnen werken zonder onze veiligheid of privacy aan te tasten. Met HARMONIA zal ik deze technologie ontwikkelen om Betrouwbare Mobiele Robotica mogelijk te maken.

Alledaagse sensoren wijzen binnenshuis de weg

Dr. ir. drs. M. (Manon) Kok (DCSC)

Buiten wijst GPS ons de weg, maar er is nog geen algemeen beschikbare technologie die dat binnenshuis kan. Dit onderzoek ontwikkelt een nieuwe methode waarbij metingen van beweging en het magnetisch veld, gemeten door sensoren zoals die in iedere smartphone zitten, worden gecombineerd om tot een driedimensionale positiebepaling te komen.

Dr.ir. E. van der Kruk

Compenseren kan je (af)leren

Dr. ir. E. (Eline) van der Kruk (BME)

Ouderdom en neuromusculaire aandoeningen zorgen voor toenemende structurele veranderingen in ons lichaam. Verkeerde of onvoldoende compensatie voor deze veranderingen leiden tot dagelijkse bewegingsproblemen en versnelde slijtage. Tijdige trainingsinterventie en hulpmiddelen kunnen bewegingsproblemen uitstellen of zelfs voorkomen. De onderzoeker ontwikkelt computersimulaties die kunnen voorspellen welke bewegingsproblemen zullen optreden.