Eerste circulaire aanbouw in project Kuilsenhofweg een feit

Nieuws - 30 oktober 2020 - Circular Built Environment Hub

Aan de Kuilsenhofweg in Amsterdam-Zuidoost worden zestig woningen gerenoveerd. Hierbij wordt de oude aanbouw vervangen door een nieuwe circulaire aanbouw. De eerste aanbouw is inmiddels geplaatst in de demonstratiewoning. Het doel van deze circulaire aanpak is om minder materialen te gebruiken, deze langer te benutten en grondstof- en productkringlopen te sluiten. 

De circulaire aanbouw is geproduceerd uit teruggewonnen en gerecyclede materialen, onder andere uit de woningen zelf. Zo is de buitenbekleding van de uitbouw gemaakt van hout dat tijdens de renovatie vrijkwam. Een aantal materialen, zoals de deuren, komen uit een ander project en de isolatie bestaat uit verwerkte oude kleding.

De aanbouw is een modulair systeem. Met gestandaardiseerde modules kunnen verschillende soorten aanbouwen worden gemaakt en de aanbouwen zijn met extra modules makkelijk  aan te passen aan veranderende woonwensen. De aanbouwen zijn demontabel zodat modules in de toekomst elders opnieuw te gebruiken zijn. Het modulaire systeem maakt het ook mogelijk om losse onderdelen eenvoudig te repareren. Aan het einde van hun levensduur zijn de materialen weer opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden.

De circulaire aanbouw is ontwikkeld als onderdeel van het ‘REHAB’-project samen met TU Delft, AMS Institute, ERA Contour en Eigen Haard. Het doel van dit project is het ontwikkelen en testen van circulaire componenten voor woningrenovatie. 

Meer informatie

Zie voor meer informatie over het REHAB-project de website of neem contact op met Anne van Stijn