Een vouwbare noodopvang

Nieuws - 05 juni 2020 - Communication BK

Geprefabriceerde multiplexplaten met insnijdingen kunnen worden gebruikt voor de bouw van noodonderkomens, ter ondersteuning van lokale humanitaire inspanningen. Studenten Aleksandra Wróbel en Agnieszka Witaszek (Msc AUBS) en Kamil Owczarek (uitwisselingsstudent) ontwierpen een noodopvang die op één vrachtwagen kan worden gevouwen en vervoerd naar de aangewezen locatie. Hun ontwerp won de eerste prijs in de Kaira Looro Architecture Competition.

De opvouwbare noodopvang heeft als doel om direct hulp te bieden na rampen. De noodopvang kenmerkt zich door een eenvoudig montage- en demontageproces, een compacte en flexibele constructie en een aanpassingsvermogen aan snel veranderende omstandigheden. Rechthoekige multiplexplaten met insnijdingen zijn de enige geprefabriceerde elementen die nodig zijn om de noodopvang te bouwen, wat resulteert in een wafelachtige wandconstructie. Het systeem biedt een grote mate van flexibiliteit. Elke wand kan eenvoudig worden aangepast aan de behoefte van het moment door het toevoegen of verwijderen van horizontale en verticale planken. De ergonomische afmetingen van elke plank maken het mogelijk om alle elementen op één vrachtwagen te verpakken en de onderdelen gemakkelijk naar de aangewezen locatie te vervoeren.

Het constructiesysteem heeft ook een utilitaire functie: de wafelstructuur biedt ruimte om pakketten en goederen op te slaan. Deze kunnen zo worden gerangschikt dat ze binnenin privacy bieden. De noodopvang is ook uitgerust met een opslagruimte, een compost toilet met houtkrullen en een tank voor het opvangen en filteren van regenwater.

Studenten Aleksandra Wróbel, Agnieszka Witaszek en Kamil Owczarek ontvingen € 5.000,- en een stage bij Kengo Kuma & Associates in Japan voor hun eerste prijs in de internationale competitie. Wróbel: "We zijn ongelooflijk blij en dankbaar met deze winst van de 4e editie van de Kaira Looro Competition. Vooral de stage bij Kengo Kuma & Associates zal voor ons een kans zijn om te zien hoe een van 's werelds meest gerenommeerde architectenbureaus functioneert. De ervaringen die we daar zullen opdoen zullen een zeer waardevolle bron van kennis zijn. Het winnen van deze wedstrijd kan zelfs een basis worden voor ons om een eigen praktijk te beginnen. Deze wedstrijd heeft bewezen dat we elkaars werk goed aanvullen."
De samenwerking tussen de studenten is niet toevallig, merkt Wróbel op. "We waren al op zoek naar een bepaalde competitie om aan deel te nemen." De studenten kozen voor de Kaira Looro competitie vanwege het humanitaire karakter van de organisatie. "Alle deelnamegelden worden gedoneerd aan de non-profit organisatie Balouo Salo, wat betekent dat onze deelname al heeft bijgedragen aan de verbetering van de levensomstandigheden in achtergestelde gebieden van Senegal. Dit was de belangrijkste motivatie om deel te nemen aan deze wedstrijd. Het heeft ook onze aanpak beïnvloed en onze geest gericht op een mensgerichte aanpak".