Nieuw open-access boek "Inclusive Urbanism"

Nieuws - 07 oktober 2020 - Communication BK

Meer dan de helft van de wereldbevolking is geconcentreerd in steden. In 2050 zal ongeveer twee-derde van de wereldbevolking uit stadsbewoners bestaan volgens een VN-prognose. "Het bevorderen van de stedelijke veerkracht is een kritische uitdaging voor stadslandschappen over de hele wereld. Om problemen als klimaatverandering en verstedelijking aan te pakken, moeten stedelijke regio's het aanpassingsvermogen van de sociale en natuurlijke systemen, van de stadsbuurten tot de stroomgebieden van rivieren, ontwikkelen als basis voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Het vraagt om een integrale aanpak waarbij inclusieve plannings- en ontwerpbenaderingen van het grootste belang zijn" stelt Steffen Nijhuis, co-redacteur van een nieuwe open access publicatie "Inclusive Urbanism" in de Research in Urbanism Series. 

De publicatie is gewijd aan inclusieve stadsontwikkeling - zowel op lokaal niveau als in een mondiale context. Inclusive Urbanism is het resultaat van een samenwerking tussen de TU Delft en de TU Dresden onder redactie van Wolfgang Wende, Steffen Nijhuis, Angela Mensing-de Jong en Melanie Humann.

Open Access – Meer participatie in wetenschappelijke kennis

De stedelijke ontwikkeling zelf wordt steeds meer inclusief en participatief, net als de wetenschap. De uitgever vond het mede daarom, belangrijk om het boek vrij toegankelijk te maken via Open Access. Het boek is te downloaden via de DOI-link.

"Inclusive Urbanism" is gepubliceerd in de Research in Urbanism Series (RiUS). RiUS is een open access, peer-reviewed publicatiereeks, gehost door de TU Delft, Faculteit Bouwkunde en De Gebouwde Omgeving, en geïndexeerd door o.a. Scopus en Google Scholar. Deze bundel bevat geselecteerde bijdragen van de internationale conferentie "Urban Studies in Education and Research", die eind 2018 aan de TU Dresden plaatsvond.