Dashboard voor monitoren van 1,5 meter afstand

Nieuws - 27 augustus 2020 - Webredactie

Voetgangersexpert Dorine Duives gaat met Gemeente Nijmegen en de Nationale Politie een analyse module ontwikkelen om drukte in risicogebieden in Nijmegen te monitoren  en te bepalen in hoeverre de 1,5 meter afstandsregel aangehouden kan worden. Ook wil ze de effectiviteit van genomen maatregelen kunnen kwantificeren door een nieuw type sensoren te integreren in het Crowd Monitoring Dashboard. Het project HeatTrack wordt mogelijk gemaakt door financiering uit de regeling ‘Wetenschap voor in de praktijk’ binnen het Covid-19 programma van ZonMW.

HeatTrack bouwt voort op een bestaand uitgebreid monitoringssysteem dat al in Nijmegen gebruikt wordt. Met dat systeem had de gemeente dit jaar grote evenementen zoals de vierdaagse willen monitoren. Met de komst van corona heeft de gemeente behoefte aan een doorontwikkeling van dit systeem om dit systeem in te kunnen zetten voor het monitoren van  voetgangersruimten en voor het evalueren van maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan.

Voor het dashboard moeten nieuwe analyse modules en software ontwikkeld worden, onder andere om de dichtheid en interactie tussen voetgangers te kunnen inzien en om de real time informatie ook later nog in te kunnen gebruiken voor beleidsafwegingen. Het dashboard zal in september in gebruik genomen worden.

Over ZonMW
HeatTrack wordt gefinancierd vanuit de regeling ‘Wetenschap voor de praktijk’ binnen het Covid-19 programma van ZonMW. Organisaties zoals zorgorganisaties, bedrijven, scholen, lokale overheden, openbaar vervoer worden voor praktische vragen en problemen gesteld als gevolg van de coronacrisis en de maatregelen daartegen. Door wetenschappelijke én praktijkkennis te combineren, kunnen oplossingen aangedragen worden die binnen korte tijd praktische vragen helpen beantwoorden en problemen kunnen verlichten.

Meer informatie
Lees meer over het voetgangersonderzoek van Dorine Duives in Stories of Science.