Lucht als drijvende kracht voor drinkwaterzuivering

Nieuws - 04 november 2020 - Webredactie

Doris van Halem heeft van NWO een VIDI-financiering van 800.000 euro toegekend gekregen voor haar voorstel om kennis te ontwikkelen over duurzame waterzuiveringstechnieken. Hiermee kan Van Halem de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Van Halem: “Ik ben ontzettend blij met de kans om aan dit belangrijke en uitdagende onderwerp te kunnen gaan werken!”

Naast Van Halem ontvingen nog vier andere TU Delft onderzoekers een VIDI-beurs.

Over de VIDI-beurzen
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Bekijk het online overzicht met de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten

Lucht als drijvende kracht voor drinkwaterzuivering
Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater besmet is met giftig arseen. De onderzoekers gaan op innovatieve wijze bestuderen hoe, door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.