Nederland bijna 3% zonniger tijdens coronacrisis

Nieuws - 27 augustus 2020 - Webredactie

Sinds de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus werden afgekondigd, heeft meer zonnestraling het aardoppervlak kunnen bereiken. Dat blijkt uit onderzoek van Pier Siebesma en Marieke Dirksen (KNMI/TU Delft). De gemeten zonnestraling lag tussen half maart en half juni ongeveer 2,5 procent hoger dan het gemiddelde over dezelfde periode in de afgelopen vier jaar.

De relatie tussen zonnestraling, luchtvervuiling en bewolking is complex. Wat het onderzoek lastig maakt, is dat ook een veranderende bewolking effect heeft op de invallende zonnestraling. Daarom zijn alleen gegevens gebruikt van onbewolkte uren, dus alleen overdag als de zon schijnt.

Afname luchtvervuiling 
De maatregelen hebben ook geleid tot een afname van luchtvervuiling boven Nederland. Het vliegverkeer viel zo goed als stil, het wegverkeer halveerde min of meer en ook de industriële activiteit daalde. De uitstoot van vliegtuigen, auto's en fabrieken vormt zogeheten aerosolen, deeltjes die zonnestraling kunnen tegenhouden.

Langetermijntrends, typisch over periodes van meer dan 10 jaar, in zonnestraling worden vooral toegeschreven aan wolken en aerosolen (fijne deeltjes in de lucht). Ongeveer 80 procent van de aerosolen worden door de mens uitgestoten. Natuurlijke bronnen van aerosolen zijn onder andere Saharazand (een paar jaar geleden is onze zon hierdoor rood gekleurd geweest) en zout vanaf de zee.

In de media

Meer informatie is te verkrijgen bij Pier Siebesma.

Diverse media publiceerden meer over dit onderzoek.

  • Het NOS Journaal van 24 juli 2020 (rond 6 minuten)
  • NRC publiceerde het artikel ‘ We kregen meer zonnestralen door het corona effect’