Sterkte van houten paalfunderingen in Amsterdam

Nieuws - 12 maart 2020 - Webredactie

De gemeente Amsterdam heeft een raamovereenkomst met CiTG gesloten voor het ontwikkelen van een methode om beter inzicht te krijgen in de constructieve staat van de houten paalfunderingen onder bruggen en kademuren in Amsterdam. Sommige houten paalfunderingen zijn al meer dan 500 jaar oud.

Op dit moment is weinig bekend over de draagkracht en staat van de houten paalfunderingen binnen de gemeente Amsterdam, maar het is wel belangrijk om uitspraken te kunnen doen over de daadwerkelijke sterkte hiervan om te voorkomen dat houten paalfunderingen onterecht worden afgekeurd.

Onderzoekers van de sectie Biobased Engineering gaat onder leiding van Wolfgang Gard de komende drie jaar de houteigenschappen en de sterkte van palen in de tijd onderzoeken. Daarbij wordt antwoord gegeven op onderzoeksvragen zoals: ‘Hoe verloopt de bacteriële aantasting over de lengte van de paal?’ en ‘Wat is de invloed van belasting op de levensduur van de houtconstructie?  Het doel is om op basis van deze onderzoeksgegevens modellen te maken waarmee een betrouwbare én realistische uitspraak kan worden gedaan over de werkelijke sterkte van de houten funderingspalen.