Triceratopsschedel ‘Skull 21’ tentoongesteld

Nieuws - 02 oktober 2020 - Webredactie

Vanaf 3 oktober is in het Science Centre Delft een tentoonstelling te zien over de restauratie van de schedel van een Triceratops. De schedel, genaamd ‘skull 21’, was onderdeel van het Mineralogisch-Geologisch Museum dat oorspronkelijk is opgericht door de voormalige Mijnbouwfaculteit (nu Geoscience & Engineering). De schedel raakte beschadigd tijdens het transport van Wyoming (VS) naar Nederland in 1950 en is nu in ere hersteld.

Oorsprong
 ‘Skull 21’ is opgegraven tijdens de zogenaamde ‘Bone-Wars’ in de Lance Formation, Wyoming, Verenigde Staten in 1891. Met de komst van de schedel in Nederland rond 1950 was dit de eerste echte dinosaurus in ons land. Tijdens het transport was de schedel echter beschadigd en destijds met beperkte middelen hersteld. Science Centre Delft heeft, met ondersteuning van sponsoren van het Mineralogisch-Geologisch Museum en de inzet van alumnus Duco Drenth, de afgelopen twee jaar gewerkt aan de wetenschappelijk correcte restauratie van ‘Skull 21’.

Wetenschappelijk correcte restauratie
De restauratie is mogelijk gemaakt door kennis en ambacht van het Dinolab bij Naturalis Biodiversity Center te combineren met kennis van de TU Delft over 3D printen, 3D scannen, CT scans, en Virtual Reality. Aan de restauratie werkte ook Dominique Ngan-Tillard en Ellen Meijvogel (GSE) mee. Met de CT-scanner hebben zij de kaak onderzocht. Uit deze scans is gebleken dat er nog een hele rij tanden in de kaak onder een laag sediment zat. Het komt zelden voor dat tanden gevonden worden bij fossielen omdat deze in zacht weefsel zitten en er dus snel uitvallen. Het sediment is verwijderd en nu zijn de tanden goed zichtbaar. Dat leverde veel relevante informatie op. Uit de chemische samenstelling kan bijvoorbeeld het dieet van de Triceratops tijdens zijn/haar leven worden gereconstrueerd.

Science Centre Delft


Het Science Centre Delft heeft naast de tentoonstelling ‘Skull 21’ ook een demonstratie Triceratops en workshop Triceratops ontwikkeld voor bezoekers. Daarnaast is er een comic, een masker en een kleurplaat gemaakt voor de allerkleinste bezoeker.

Iedereen is vanaf 3 oktober welkom om een bezoek te komen brengen aan het Science Centre Delft en ‘Skull 21’ te ontmoeten.

Online reserveren is verplicht!

Meer informatie: www.sciencecentredelft.nl