Nieuwe rituelen en concepten voor 'humusatie': IO-ontwerpen op (Re)Design Death-expositie in CUBE Design museum

Nieuws - 11 maart 2020 - Communication

De (Re)Design Death-expositie toont hedendaags design rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. Zo'n vijftig objecten laten zien hoe designers, vaak na een persoonlijke ervaring, invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. Vijftien IO-masterstudenten onderzochten hoe ontwerp de acceptatie van humusatie, een nieuwe vorm van begrafenis, kan ondersteunen. Hun ontwerpen zijn te zien op de expositie.

Begrafenissen en crematies zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar nemen ook veel ruimte in beslag. Naarmate de wereldbevolking groeit, is er behoefte aan een duurzamere manier om de doden te begraven. Een voorbeeld is humusatie. Het lichaam, zonder een doodskist, wordt dan onder een laag grond begraven en wordt binnen twaalf maanden omgezet in een vruchtbare humus. De humus kan worden gebruikt om een ​​boom in de eigen tuin of in een speciaal aangewezen gebied te planten.

In hun onderzoek naar de acceptatie van humusatie werkten de studenten samen met Susanne Bij Afscheid, een begrafenisondernemer gespecialiseerd in gepersonaliseerde en betekenisvolle begrafenissen. Het project is geïnitieerd door het Delft Design for End of Life Lab. De ontwerpen hiervoor werden gemaakt tijdens het vak Advanced Concept Design (ACD) van de master Integrated Product Design (IPD). De studenten werden begeleid door Marijke Idema van de faculteit IO.


De expositie is te zien tot en met 24 januari 2021 in het CUBE Design Museum in Kerkrade. Je kunt de tentoonstelling ook in virtual reality bezoeken in de TU Delft Library tot en met 27 maart.