Campus als Living Lab

Belangrijke onderzoeksrol voor IO in de 1,5 meter-campus

Nieuws - 03 september 2020 - Communication

20 wetenschappers van vier faculteiten zetten wetenschappelijk onderzoek op binnen een nieuw TU Delft-project: ‘Campus als Living Lab’, allemaal ter ondersteuning van het faciliteren van de 1,5 meter-campus en het welzijn van studenten.

De faculteit Industrieel Ontwerpen speelt een belangrijke rol in dit project, waarbij Gerd Kortuem, hoogleraar Internet of Things en Alessandro Bozzon, hoogleraar Human-Centered Artificial Intelligence, twee van de onderzoekspakketten leiden en professor Deborah Nas optreedt als de overall projectleider. Het IO-gebouw wordt ook gebruikt om verschillende technologieën te testen en de nauwkeurigheid van verschillende databronnen te onderzoeken.

Zoals we allemaal weten, betekent sociale afstand dat we slechts een beperkt aantal mensen op de faculteit kunnen ontvangen. Maar hoe houden we het totaal aantal aanwezigen bij? Iedereen moet zijn campuskaart scannen bij het binnenkomen en verlaten van het gebouw, maar niet iedereen zal dat doen. Op access points kunnen telsensoren worden gebruikt, maar dit is niet 100% nauwkeurig. Met wifi-gegevens kan worden gemeten hoeveel apparaten er met wifi zijn verbonden, maar hoeveel apparaten dragen mensen bij zich? Door deze databronnen te combineren, kunnen onderzoekers een baseline vaststellen waarmee het aantal mensen in een gebouw op de campus kan worden berekend met alleen wifi-data.

Een ander interessant onderzoeksthema is hoe mensen in de rij staan ​​en zich verplaatsen bij het betreden of verlaten van een gebouw. Om deze inzichten te verkrijgen hebben onderzoekers van CiTG een sensor geïnstalleerd bij de ingang van IO. Deze intelligente sensor vertaalt visuele informatie naar data, om te laten zien waar mensen staan ​​en hoe ze bewegen. Er worden geen videobeelden geëxporteerd vanaf deze sensor, dus je privacy is veilig. Dit geldt voor al het onderzoek binnen het ‘Campus als Living Lab’-project waarin privacy-by-design-richtlijnen zijn vastgesteld. Je kunt hier meer lezen.

Paarse lijnen tonen de beweging van voetgangers en fietsers op een specifieke locatie. Deze informatie wordt op een foto van de locatie geprojecteerd.

Op IO vindt de komende maanden meer onderzoek plaats, waarmee we kunnen bijdragen aan nieuwe wetenschappelijke inzichten over mens, mobiliteit en gedrag. Meer volgt nog!

Wil je meer weten over dit project of betrokken worden bij dit onderzoek, neem dan contact op met de IO-onderzoekers, die je inbreng op prijs stellen.