Pim Groen overleden

Nieuws - 08 mei 2020

Het doet ons groot verdriet te moeten melden dat Pim Groen, hoogleraar en afdelingsvoorzitter van Aerospace Structures & Materials, op woensdag 6 mei 2020 is overleden. 

Decaan Henri Werij: "Dit verschrikkelijke nieuws kunnen we nog nauwelijks bevatten. Onze energieke collega Pim, altijd zo vol met passie en toewijding, is er niet meer. Toen Pim minder dan een jaar geleden werd benoemd tot voorzitter van de afdeling Aerospace Structures & Materials, zat hij vol met ideeën voor zijn afdeling en de hele faculteit. Ik weet zeker dat iedereen zijn energie kon voelen. Wie had ooit kunnen bedenken dat de hoest die hij direct na terugkomst van een reis naar Patagonië en Antarctica had, meer was dan een zware verkoudheid? Zelfs nadat hij slecht nieuws kreeg van het ziekenhuis, bleef Pim werken voor zijn afdeling, zijn promovendi en onze studenten. Dit plotselinge nieuws schokt ons allemaal en we kunnen alleen maar zwijgen in ongeloof."

Pim Groen was als hoogleraar ‘Smart Materials’ verbonden aan de onderzoeksgroep Novel Aerospace Materials aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Samen met de mensen in zijn groep richtte hij zich op de ontwikkeling van slimme, multifunctionele materialen, zoals bijvoorbeeld piezo-elektrische composietmaterialen. Deze technologie kan onder meer de inzetbaarheid van draadloze sensoren vergroten die op lastig bereikbare plekken in vliegtuigen in de gaten houden of er onderhoud nodig is. Deze sensoren werken nu op batterijen, de piëzo-elektrische materialen wekken hun eigen stroom op.  Leerstoelhouder Sybrand van der Zwaag: “Pim was een wetenschapper die er op de hem kenmerkende wijze in slaagde om zijn diepe kennis van functionele materialen te vertalen in echte devices.  Maar bovenal zullen we hem herdenken als een docent die maximaal begaan was met het werk en welzijn zijn studenten, zijn promovendi en allen met wie hij werkte.  Helaas is daar nu een abrupt einde aan gekomen. We hopen dat de inspiratie die Pim gaf lang bij ons mag blijven.”


Pim Groen studeerde in 1987 af in Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1990 promoveerde hij op het onderwerp keramische supergeleiders. Van 1987 tot 2002 werkte Groen voor Philips Research in zowel Nederland als Duitsland en daarna als R&D manager voor het bedrijf Morgan Electroceramics. Van januari 2008 tot september 2011 werkte Groen als afdelingshoofd van de groep Materials Performance bij TNO Science & Industry. Vanaf 2011 was hij programmamanager ‘Large Area Printing’ en ‘Printed Conductive Structures’ bij het Holst Centre van TNO. In 2009 kwam Pim Groen bij de afdeling Novel Aerospace Materials op het gebied van ‘Smart Materials & Sensors’. In 2012  werd hij hoogleraar op de leerstoel ‘Smart Materials’ bij deze groep. Hij combineerde deze functie met zijn werk bij het Holst Centre. 

Pim Groen was actief betrokken bij het online onderwijs. De collega’s van het New Media Centre maakten deze mooie, persoonlijke video over Pim tijdens de opnamen van zijn online vakken. 


Henri Werij: "Persoonlijk ken ik Pim van mijn tijd bij TNO, waar hij ook opviel door zijn ideeën, zijn gedrevenheid en de loyaliteit aan zijn mensen. Voor zijn collega's in het Management Team was hij een echt teamlid. Als ik denk aan alle studenten die hij heeft ondersteund en begeleid - zij het tijdens colleges, DSE, scriptiewerk of studiereizen - weet ik dat er ook hier veel verdriet en ongeloof zal zijn. Wij, collega’s en studenten, zullen ons Pims lessen blijven herinneren. Ze zijn van onschatbare waarde."

Wij zijn ontzettend verdrietig dat Pim zo snel en in deze tijd van corona is overleden. We zullen hem ontzettend missen op de faculteit. Onze gedachten zijn bij Pims vrouw Nelleke, zijn familie en zijn vrienden en collega’s.  

Vanaf vrijdag 8 mei ligt er een condoléanceboek voor Pim Groen in de centrale hal van de faculteit. Wil je er een bericht in schrijven, maar werk je momenteel vanuit huis? Mail je boodschap dan naar Servicepunt-LR@tudelft.nl. Dan zorgen wij ervoor dat het bericht wordt meegenomen. 

Henri Werij, Rinze Benedictus, Aldert Kamp, Eberhard Gill, Fulvio Scarano, Jacco Hoekstra, Joyce ten Berge, Paul van der Voorst, Willem Eleveld 

Management Team faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek 


In Memoriam Pim Groen 

In 2009 Pim (W.A.) Groen joined the Faculty of Aerospace Engineering as a part time (0.2 fte) professor to lead the SMART materials research in the Novel Aerospace Materials (NovAM) group. Pim was already known to us as a national and international renowned scientist in the field of piezo-electric materials and an initiator of new technological research at the Holst Centre. Although restricted by the limited size of his appointment Pim rapidly established his reputation as a highly motivated and dedicated educator both for his MSc and PhD students and the students attending his course.  Pim was always very generous in spending his time with the students and even working side-by-side with them in the lab to transfer his fantastic experimental skills.  Pim was not only interested in students but also rapidly established personal contacts with other ASM researchers and staff of other departments.  He very quickly grew in his role as a real ‘professor’, which was one of his ambitions in life. So, over time his appointment grew to a 0.8 fte position to enable him to spend more of his time on the research and management of the department. In his TUD position he supervised 15 MSc students, 8 PhD students, wrote over 40 publications and, last but not least, his famous book “An Introduction to Piezoelectric Materials and Applications”.  We are sure he will be remembered not only in Delft but also in the national and international research communities working in the field of smart materials. Our thoughts are with his wife Nelleke, his family and his numerous friends.   

Sybrand van der Zwaag, on behalf of all past and present members of NovAM.