TU Delft en TU Braunschweig gaan samenwerken

Nieuws - 07 februari 2020

De Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft en het Aeronautics Research Centre Niedersachsen (NFL) in Braunschweig, Duitsland, tekenen vandaag een strategisch samenwerkingsverband op het gebied van duurzame luchtvaart. Prof. dr. Henri Werij, decaan van de faculteit aan de TU Delft: "Wij zijn beide toonaangevende technologische kennisinstituten voor luchtvaartonderzoek in Europa en we delen een zeer sterke drive en zeer ambitieuze doelstellingen om de luchtvaart echt duurzaam te maken. Het feit dat we dezelfde visie hebben en dezelfde taal spreken, maakt onze samenwerking tegelijkertijd zeer krachtig en leuk.”

Picture description: Professor Henri Werij, Dean of the Faculty of Aerospace Engineering at TU Delft, and Professor Rolf Radespiel, Chairman of NFL, sign the agreement for the future cooperation between TU Delft and TU Braunschweig. In picture: Professor Anke Kaysser-Pyzalla, President of TU Braunschweig with Vice-President Professor Peter Hecker and Ingrid Houthuysen, External Relations Officer of the Faculty of Aerospace Engineering, TU Delft. Credit: Markus Hörster/TU Braunschweig

Op 7 februari 2020 tekenen professor Henri Werij, decaan van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, en professor Rolf Radespiel, voorzitter van de NFL, een gezamenlijke verklaring in Braunschweig. Hierin stellen ze gemeenschappelijke doelen vast voor hun onderzoek gericht op duurzaamheid in de luchtvaart. De NFL is een samenwerkingsverband van de luchtvaart- en ruimtevaarttechnische instituten van de TU Braunschweig, het German Aerospace Center (DLR) en de Leibniz University Hannover (LUH). Beide universiteiten, de TU Delft en de TU Braunschweig, doen uitstekend onderzoek op het gebied van luchtvaarttechnologie met een focus op duurzame luchtvaart. Dit strategische partnerschap voegt een nieuwe, vergaande dimensie toe aan de bestaande samenwerking. 

Het bijzondere aan de overeenkomst tussen beide universiteiten is dat het een bijzonder nauwe samenwerking betreft die veel verder gaat dan de gebruikelijke universitaire overeenkomsten. Zo gaan beide universiteiten hun onderzoeksfaciliteiten en ongepubliceerde onderzoeksgegevens  delen. Ook deel van het Memorandum of Understanding is ‘cross-supervising’, waarbij de partner-universiteit de wetenschappelijke leiding van onderzoeksprojecten kan hebben en promovendi kan begeleiden. Daarnaast gaan beide partijen doen aan uitwisseling van studenten, met name gericht op Honoursstudenten en stagiairs. 

"Dit is een bijzondere alliantie van internationale partners : De TU Delft heeft een van de toonaangevende Europese faculteiten voor luchtvaartonderzoek. Bij de TU Braunschweig zijn we internationaal zichtbaar en erkend met ons toponderzoek in de Cluster of Excellence "Sustainable and Energy-efficient Aviation" (SE2A) en ons gezamenlijk onderzoek met DLR en LUH", aldus professor Radespiel. 

Professor Werij: "Deze twee universiteiten zijn partners, omdat ze allebei een zeer sterke drang hebben om de luchtvaart echt duurzaam te maken en de noodzaak van samenwerking erkennen om zeer ambitieuze doelen te bereiken. Het feit dat we dezelfde visie hebben en dezelfde taal spreken, maakt ons partnerschap tegelijkertijd bijzonder krachtig en leuk.” 

Bekijk hieronder een interview met Henri Werij waarin hij uitlegt waarom samenwerking belangrijk is, waarom TU Braunschweig en TU Delft goed samengaan en wat zijn visie is om de luchtvaart echt duurzaam te maken.

Meer informatie: 

Ineke Boneschansker, persvoorlichting Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft: +31 (0) 15 278 5361.

Meer informatie over de TU Braunschweig: 

www.tu-braunschweig.de/ism

www.tu-braunschweig.de/nfl