Twee NWO -Veni’s voor onderzoekers Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Nieuws - 05 november 2020

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week twee Veni-beurzen van maximaal 250.000 euro toegekend aan wetenschappers van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Hiermee kunnen zij gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. 

Dr. Irene Dedoussi ontvangt de veni voor haar onderzoek naar het verbeteren van technologische en beleidsbeslissingen voor duurzame luchtvaart door rekening te houden met toekomstige vervuilingsniveau’s en klimaat. “Wanneer we nieuwe vliegtuigen, motoren en milieubeleid ontwikkelen doen we dat zonder rekening te houden met toekomstige vervuilingsniveaus en klimaat. Dit project berekent de effecten van deze toekomstige omstandigheden op de impact van luchtvervuiling door de luchtvaart en onderzoekt hoe deze effecten meegenomen kunnen worden in besluitvorming over duurzame luchtvaart”, zegt Dedoussi. “Ik kijk er naar uit om dit idee, dat ons kan helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen met betrekking tot duurzame luchtvaart en andere vervoerssystemen, voor te kunnen zetten”.

Dr. A. (Anahita) Jamshidnejad zal haar Veni gebruiken om autonome besluitvorming te ontwikkelen voor zoek- en reddingsdrones die optimaal presteren in situaties die gevaarlijk zijn voor reddingswerkers. “Er is nog veel te verbeteren aan zoek-en-reddingsdrones op het gebied van autonome besluitvorming in onzekere situaties om ze optimaal te kunnen laten presteren. Ik wil dat doen door voor drones missieplanningssystemen te ontwikkelen die wiskundige optimalisatie en kunstmatige intelligentie op een nieuwe manier integreren”, zegt Jamshidnejad.

In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 161 gehonoreerd, waarvan 14 van de TU Delft.

Dr. Irene Dedoussi
Dr. Anahita Jamshidnejad