CiTyAI lab gelanceerd

Nieuws - 10 juni 2020 - Webredactie

Het CiTyAI lab is formeel gelanceerd op dinsdag 2 juni als een van de acht Delftse AI-labs. Het Lab is een gezamenlijk initiatief waarin de faculteiten TBM en CITG AI gaan ontwikkelen om inzichten te verkrijgen over o.a. de aantrekkelijkheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid van de stedelijke omgeving, en hun impact op menselijk gedrag. CiTyAI lab beoogt daarmee de leefomgeving in de stad te kunnen verbeteren. TBM onderzoeker Sander van Cranenburgh is de initiator van dit AI lab.

Kennislacune
Van Cranenburgh: “In het CiTyAI Lab willen we AI en gedragstheorie samenbrengen om minder tastbare zaken zoals aantrekkelijkheid, veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid te gaan meten, en om hun effecten op gedrag te gaan begrijpen. Omdat deze zaken zo moeilijk te meten zijn, worden ze in de huidige beleidspraktijk maar beperkt meegenomen. Echter, wij denken dat ze wel heel belangrijk zijn. Een beter begrip van deze zaken biedt daarom allerlei mogelijkheden om betere leefomgevingen te kunnen creëren. Hier ligt echt nog een grote kennislacune, waar we nu met dit Lab in springen”. De twee faculteiten brengen ieder hun expertise in en geven zo een unieke smaak aan het Lab. “Vanuit TBM brengen we kennis in over het ontwikkelen van AI methodes om gedrag te onderzoeken en CITG brengt kennis in over transportsystemen, netwerken en data analyse. Bij EPFL, DTU en Stanford zijn ook AI labs die gedeeltelijk overlappen met ons onderzoekslab, maar wat het CiTyAI Lab wel uniek maakt, is dat hier AI en gedragstheorie samen komen en worden toegepast op de stad”.

Verschil CiTyAI Lab en TPM AI Lab
Het CiTyAI Lab is anders dan het TPM AI Lab. “Laatstgenoemde heeft een meer faciliterende rol, brengt onderzoekers die met AI bezig zijn bijeen, maakt een AI strategie voor TBM, maar doet zelf geen onderzoek. Het CiTyAI Lab gaat wel zelf onderzoek doen. Er worden ook vier promovendi aangesteld die voor vijf jaar. Het extra jaar wordt gebruikt om een flinke impuls te geven aan AI in het onderwijs”, aldus Van Cranenburgh.

“We willen een Lab met een uniek karakter neerzetten met wetenschappelijke impact en waarin we samenwerken met steden om maatschappelijke impact te realiseren. AI brengt niet alleen in de private sector veel toegevoegde waarde, maar kan ook meer dan nu het geval is worden ingezet om toegevoegde waarde te creëren in de publieke ruimte. Hier ligt nog zee aan mogelijkheden. Daaraan leveren wij graag een bijdrage”.

Meer informatie
Sander van Cranenburgh, Maarten Kroesen en Remco Verzijlbergh zijn vanuit TBM betrokken bij het CiTyAI Lab. Bij CITG zijn het Oded Cats, Simeon Calvert en Hans van Lint die actief zijn in het Lab.