Covid-19 keuzemodel van TBM wetenschappers gepubliceerd in internationaal wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE

Nieuws - 17 september 2020 - Webredactie

Hoe kan de overheid het beste reageren op het groeiende aantal COVID-19-infecties? Dit hangt in belangrijke mate af van het gewicht dat de samenleving toekent aan het vermijden van dodelijke slachtoffers en gezondheidseffecten op de lange termijn, maar ook van het belang dat wordt gehecht aan economische en andere effecten van beperkende maatregelen.

Op basis van deze observatie hebben TBM wetenschappers Niek Mouter, Caspar Chorus en de Zweedse onderzoeker Erlend Dancke Sandorf keuze-experimenten ontworpen om deze gewichten te achterhalen. In hun studie, die gepubliceerd is in het internationale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, kwantificeren ze de afweging van de samenleving tussen gezondheidseffecten en economische effecten, die door velen als moreel taboe wordt beschouwd. Een internationale vergelijking is in de maak. Voorlopig kunnen de analyses Nederlandse beleidsmakers informeren, omdat ze het mogelijk maken de acceptatie van specifieke lockdown-maatregelen in de bevolking te voorspellen. Resultaten zijn al gedeeld met beleidsmakers op hoog niveau. 

Het onderzoek wordt gesponsord door het TU Delft Covid-19 Response Fund. ERC ondersteunt deze studie als onderdeel van het BEHAVE-programma dat morele besluitvormingsmodellen ontwikkelt en test. Lees het artikel: ‘Diabolical dilemmas of COVID-19: An empirical study into Dutch society’s trade-offs between health impacts and other effects of the lockdown’.