De toekomst van Energie in Súdwest-Fryslân

Nieuws - 28 februari 2020 - Webredactie

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft verschillende visies over de rol van energie in de toekomst. Bij het maken van plannen omtrent energie willen zij graag advies van bewoners. Om de verschillende opties van energie in Súdwest-Fryslân te evalueren, gaan zij met de TU Delft een Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) doen. PWE is een goede methode voor de gemeente om meer inzichten te krijgen over preferenties van burgers in de energietransitie. 

Niek Mouter, een van de oprichters van PWE, zei over bewonersparticipatie het volgende: “Het Klimaatakkoord geeft aan dat het betrekken van bewoners cruciaal is voor een succesvolle energietransitie. Bewonersparticipatie kan leiden tot betere besluiten, omdat zij kennis kunnen inbrengen waar experts niet van op de hoogte zijn. Ook kan goede participatie leiden tot draagvlak en acceptatie van bewoners in toekomstige plannen van de overheid of gemeenten.”

De PWE wordt hier gebruikt om te leren over de waarden en overwegingen van burgers. De gemeente kan door dit traject leren wat burgers belangrijk vinden, en leert welke verwachtingen en toekomst inwoners van Súdwest-Fryslân voor zich zien met betrekking tot energieopwekking.

Op zaterdag 7 maart worden de eerste stappen gezet om een PWE te creëren voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Op deze dag krijgen bewoners de gelegenheid om mee te denken over de verschillende scenario’s over de toekomst van energie in de gemeente die als basis voor de PWE worden gebruikt. In april zullen de bewoners online deel kunnen nemen aan de PWE.

Voor meer informatie over deze dag, klik hier.  

Aanmelden nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen omtrent Participatieve Waarde Evaluatie (PWE), onderzoeksresultaten of wilt u zelf meetesten? Meld u dan aan voor de PWE nieuwsbrief.