Eerste PWE PhD colloquium op 10 december

Nieuws - 24 november 2020 - Webredactie

Op 10 december, van 13:30 tot 15:30 wordt het eerste PWE PhD Colloquium gehouden. PhD’ers Lisanne, Adriënne en Jose Ignacio bespreken een aantal van de resultaten van hun onderzoeken. In hun onderzoeken maakten zij gebruik van PWE als onderzoeksmethode, of keken zij naar PWE als onderzoeksmethode. Hieronder lees je alvast iets over hun onderzoeken.

Actieve desinvestering in zorginterventies
Actieve desinvestering van zorginterventies (d.w.z. stoppen met vergoeden door middel van een beleidsbesluit) kan onvermijdelijk zijn om de groei van de zorguitgaven te beteugelen. Deze PWE had tot doel de criteria te kwantificeren waarmee het grote publiek rekening houdt bij de keuze tussen kandidaat-zorginterventies voor actieve desinvestering. Hiervoor werd een niet-gelabelde PWE gebruikt, waarbij de beleidsalternatieven (d.w.z. zorginterventies) alleen werden beschreven met de attributen kwaliteit van leven, levensverwachting, beschikbaarheid van alternatieve behandeling en leeftijd. In mijn presentatie zal ik de resultaten van deze PWE en onze ervaringen met deze niet-gelabelde PWE in de zorgcontext presenteren.

Adriënne Rotteveel (RIVM)

Methodologische inzichten van drie PWE-experimenten
Tot nu toe heeft de pandemie van 2020 een aantal uitdagingen voor op enquêtes gebaseerd onderzoek opgeleverd, maar ook kansen geopend om nieuwe onderzoeksvragen te onderzoeken, en heeft het meer ruimte geboden om zich te concentreren op methodologisch onderzoek. In deze presentatie bespreek ik drie methodologische inzichten die zijn behandeld in drie PWE-experimenten die in 2020 zijn uitgevoerd, en ik geef verdere onderzoeksrichtingen voor elk ervan. Eerst bespreek ik de identificatiestrategie van een zogenaamd 'fixed-budget PWE' met behulp van een MDCEV-achtig model (Dekker, Koster en Mouter, 2020), toegepast op een experiment om voorkeuren op te wekken voor versoepeling van maatregelen tegen Coronavirus in mei. 2020. Ten tweede beschrijf ik de toepassing van het MDCEV-achtige en portfolio PWE-model (Bahamonde-Birke en Mouter, 2019) wanneer respondenten wordt gevraagd om beleidsopties uit te sluiten om budget te besparen, toegepast op een experiment om de voorkeuren voor desinvestering van gezondheidsbehandelingen in 2019-2020 (case study van Adrienne). Ten slotte bespreek ik de implicaties van het gebruik van het MDCEV-model (Bhat, 2008) voor een PWE-omgeving waar respondenten meerdere instanties van dezelfde beleidsoptie mogen kiezen, toegepast op een experiment dat bedoeld is om de voorkeuren voor een beleid van gezonde levensstijl voor mensen met een laag inkomen in 2020 (case study van Lisanne).

Promotie van een goede gezondheid onder burgers met een laag inkomen
In mijn PhD-project richt ik me op gezondheidsbevorderende activiteiten voor mensen met een lage sociaaleconomische status. Maar als het om gezondheidsbevordering gaat, heb je het vaak over publiek geld. Daarom is het interessant om te zien hoe belastingbetalende burgers graag zouden zien dat het overheidsgeld voor gezondheidsbevordering wordt besteed. De PWE is een perfect instrument om dit te onderzoeken, wat op zijn beurt beleidsmakers zou kunnen informeren over gezondheidsbevordering. De focus van mijn PWE lag op projecten die een gezond lichaamsgewicht stimuleren bij burgers met een laag inkomen, zoals coaching door een leefstijlcoach en groente-en-fruitpakketten. Tijdens het colloquium bespreek ik het proces en de resultaten van dit onderzoek.

Via onderstaande link kun je 10 december, 13:30 - 15:30 deelnemen aan het PWE colloquium: