Energieproject met TU Delftse burgerparticipatie-aanpak genomineerd voor Galjaardprijs

Nieuws - 03 september 2020 - Webredactie

Het project ‘De energietransitie als samenbeschikking van gemeente en mienskip van gemeente Súdwest-Fryslân is genomineerd voor de Galjaardprijs. TU Delft onderzoekers Shannon Spruit en Niek Mouter droegen bij aan dit innovatieve burgerparticipatietraject. Zij zetten de Participatieve Waarde Evaluatie methodiek in met een online platform waar burgers hun voorkeuren voor energiebeleid konden aangeven.

De Galjaardprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een initiatief op het gebied van publieke communicatie dat voldoet aan de criteria: inspirerend voor vakgenoten, innovatief qua aanpak en impact qua resultaat. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 29 oktober.

Over het project
TBM onderzoekers Shannon Spruit en Niek Mouter hebben, in samenwerking met het NPBO (Nederlands Platform Burgerparticipatie en Overheidsbeleid) en Public Mediation een innovatief burgerparticipatietraject ontworpen en uitgevoerd. Samen met burgers zijn 6 beleidsrichtingen voor energiebeleid van de gemeenste Súdwest-Fryslân opgesteld en voorgelegd via een Participatieve Waarde Evaluatie. Die bestaat uit een innovatieve online raadplegingsmethode mede ontwikkeld door de TU Delft waarin burgers op de stoel van de bestuurder wordt gezet en een beleidsadvies geven. In totaal deden 1376 inwoners mee. De resultaten van de PWE werden vervolgens door een burgerforum van bewoners uit de gemeente geïnterpreteerd en zij schreven een advies voor de gemeenteraad. Het vernieuwende van dit traject was dat de gemeenteraad vooraf geen beperkingen had meegegeven aan de inwoners die de 6 beleidsrichtingen ontwikkelden en dat de burgers (en niet de onderzoekers) verantwoordelijk waren voor de opzet van de PWE en de interpretatie van de resultaten.

Meer informatie is te vinden via: https://www.tudelft.nl/tbm/pwe/case-studies/energie-in-sudwest-fryslan/.