PWE als bron voor co-creatie in de duurzame warmtetransitie

Nieuws - 26 maart 2020 - Webredactie

Verwarmen is een fundamenteel onderdeel van de menselijke behoefte aan geborgenheid in onze koudere klimaten. Warmte is een belangrijk aspect van ons sociale leven. Het betrekt alledaagse gewoonten en onderhandelingen tussen bewoners en familieleden. Warmte is een culturele service, die niet alleen kan worden bekeken vanuit economische efficiëntie of een perspectief gefocust op rendement. Daarom vormen huiseigenaren en lokale gemeenschappen een belangrijk onderdeel van het systeem in de transitie naar duurzame verwarming. Hun bijdrage aan deze warmtetransitie, door het toepassen van duurzame verwarmingstechnologieën voor hun huizen en gebouwen, is essentieel. Co-creatie biedt daarvoor de ruimte.
In tegenstelling tot traditionele beleidsmakingsprocessen betrekt co-creatie lokale gemeenschappen en stelt hen in staat om mee te denken, ontwerpen of zelfs mee te beslissen over de planning en implementatie van duurzame verwarming strategieën. Hoe vertaalt dit zich in de praktijk, vooral in tijden van ‘social distancing’?

Nieuwe, online tools, zoals Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) stelt bewoners in staat om op een snelle en toegankelijke manier advies te geven over verschillende strategieën om woningen en wijken aardgasvrij te maken. Een voorbeeld is de PWE voor de gastransitie van de Gemeente Utrecht, waar meer dan 600 bewoners hun voorkeuren en meningen gaven over gemeentelijke scenario’s om in 2030 22.000 woningen aardgasvrij te maken. Onze experts presenteren de voordelen van het toepassen van een PWE tijdens de Co-Creation Webinar over de warmtetransitie op 3 april van 09.30-12.30.

De webinar is onderdeel van SHIFFT (Sustainable Heating: Implementation of Fossil-Free Technologies), een Interreg 2 Seas project, welke loopt van 2019-2022, met als doel steden te helpen met de ontwikkeling van koolstofarme verwarmingsstrategieën. 

Neem deel aan de webinar door op deze link te klikken.