Twee TBM spin-off bedrijven ontvangen NWO Take-off financiering

Nieuws - 25 juni 2020 - Webredactie

Zowel de Participatieve Waarde Evaluatie onderneming i.o. van Niek Mouter, Shannon Spruit en Anatol Itten, als Councyl, het bedrijf van Caspar Chorus waarin ook Delft Enterprises participeert, ontvangen een NWO Take-off financiering. Met deze subsidie kunnen zij hun innovatieve ondernemingen op gebied van burgerparticipatie en betrouwbare kunstmatige intelligentie een impuls geven en wetenschappelijke kennis naar de markt brengen.

Participatie van burgers
Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) is een wetenschappelijk onderbouwde methode om op een laagdrempelige manier burgers massaal te betrekken bij de evaluatie van beleidsopties. Burgers worden als het ware op de stoel van de bestuurder gezet. Zij zien welke keuze de bestuurder moet maken, ze krijgen een overzicht van de voor- en nadelen van de opties waartussen de bestuurder kan kiezen en vervolgens wordt er aan hen gevraagd wat zij de bestuurder zouden adviseren. Deze adviezen kunnen worden gebruikt om de maatschappelijke waarde van overheidsbeleid te bepalen en tevens is PWE een concrete methode om massaparticipatie van burgers in publieke besluitvorming te faciliteren. Ten slotte maakt PWE de burger bewust van de complexiteit van vraagstukken waar bestuurders voor staan.

Menselijk kompas voor kunstmatige intelligentie
Met enorme hoeveelheden beschikbare data kan de automatisering van bedrijfs- en overheidsprocessen verbeterd worden door zogenaamde 'Machine learning' technieken uit de Kunstmatige Intelligentie (Al). Echter, dergelijke algoritmen zijn niet transparant. Als gevolg hiervan is het voor mensen niet langer duidelijk waarop de Al zijn adviezen en beslissingen baseert; hierdoor weten we niet meer of de achterliggende motivaties van de Al overeenkomen met de (morele) waarden van de organisatie en de maatschappij als geheel. Dit verlies van menselijke controle (of de angst ervoor) leidt tot aanzienlijke en gerechtvaardigde maatschappelijke zorgen, en terughoudendheid bij organisaties ten opzichte van het gebruik van Al. Hierdoor gaat ook veel potentiële economische waarde verloren, bijvoorbeeld door misgelopen productiviteitsgroei. Councyl zet morele keuze­-experimenten en wiskundige (econometrische) modellen van morele besluitvorming in om kunstmatige intelligentie uit te rusten met een transparant en uitlegbaar 'kompas' dat geïnspireerd is op menselijke keuzes.

Over NWO Take-off
Het NWO wetenschapsbrede financieringsinstrument Take-off stimuleert bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de Nederlandse kennisinstellingen. Academische ondernemers, maar ook starters uit hbo-instellingen en starters die gebruikmaken van kennis van instellingen voor Toegepast Onderzoek Organisaties, kunnen daarmee hun innovatieve onderzoeksresultaten naar de markt brengen. Take-off is een van de instrumenten voor kennisbenutting dat NWO samen met ZonMw uitvoert.