Wat is het grootste voordeel om te kiezen voor PWE in de energie transitie?

Nieuws - 05 maart 2020 - Webredactie

Op 3 maart presenteerden wij Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) bij Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) in Utrecht. LEO is een initiatief vanuit verschillende organisaties in de energiesector en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met als doel de samenwerking tussen partijen in de energie transitie te verbeteren. De bijeenkomst was gericht op ‘slimme participatie’. Daarom ging onze presentatie over hoe burgers beter kunnen worden betrokken door middel van een PWE.

Allereerst legden wij de aanwezigen uit dat PWE burgers in staat stelt om verschillende beleidsopties te vergelijken en te kiezen tussen deze verschillende opties. Bewoners worden als het ware op de stoel van de bestuurder gezet. Bewezen is dat veel burgers het waarderen om betrokken te zijn bij keuzes en afwegingen tussen mogelijke alternatieven van belangrijke beslissingen van de overheid.
PWE is zo ontworpen dat het toegankelijk is voor veel burgers en daardoor veel mensen kunnen deelnemen. Deelnemers besteden doorgaans 20 tot 30 minuten aan de PWE, en kunnen zelf kiezen waar en wanneer ze de PWE invullen.  Door de lage drempel om deel te nemen, kunnen diverse groepen burgers deelnemen aan de beoordeling van overheidsbeleid. Hierdoor ontstaan vele, diverse en genuanceerde visies.

Afweging tussen inclusiviteit en complexiteit
De discussie met de aanwezigen draaide uiteindelijk rond de afweging die gemaakt moet worden tussen inclusiviteit en complexiteit. Vereenvoudig je de afwegingsvraag zoveel mogelijk om een grotere groep te bereiken, of geef je de complexiteit van de werkelijkheid zoveel mogelijk weer om de resultaten meer operationeel te maken? Er is geen eenvoudig antwoord op die vraag en het hangt grotendeels af van het desbetreffende vraagstuk. Komende maanden zal één van onze aandachtspunten daarom zijn om verschillende oplossing te testen voor dit dilemma. Echter is er één dingen duidelijk, zonder rekening te houden met inclusiviteit, zal het beeld over beleidsvoorkeuren niet compleet zijn en zullen er cruciale stemmen en meningen ontbreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen omtrent Participatieve Waarde Evaluatie (PWE), onderzoeksresultaten of wilt u zelf meetesten? Meld u dan aan voor de PWE nieuwsbrief.