Delfts onderzoek brengt nieuwe generatie batterijen dichterbij

Nieuws - 14 januari 2020 - Communication TNW

Voor grootschalige introductie van elektrische auto’s is het belangrijk om veiligere batterijen met meer capaciteit te ontwikkelen vergeleken met de huidige Li-ion batterijen. Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe generatie batterijen dichterbij gebracht met hun onderzoek naar solid state-batterijen.

Solid state-batterijen hebben een elektrolyt van een vaste stof, in tegenstelling tot de toxische en brandbare vloeibare elektrolyten in huidige Li-ion batterijen. Onderzoekers noemen dit type batterijen veelbelovend, want in theorie kun je met deze batterijen een energiedichtheid halen die twee keer zo groot is als die van Li-on batterijen. Bovendien zijn de batterijen veel veiliger. Het blijkt alleen lastig om de optimale solid state-batterij te ontwikkelen. De uitdaging ligt in de stabiliteit van de elektrolyten. Die elektrolyten zijn nog niet goed begrepen, waardoor het momenteel niet mogelijk is om een optimale levensduur te behalen.

De onderzoeksgroep van Marnix Wagemaker heeft nu ontdekt welke chemische reacties solid state-batterijen onstabiel maken, stond gisteren in Nature Materials. Dankzij het begrip van deze reacties is duidelijk hoe de stabiliteit vergroot kan worden, wat de weg vrij maakt voor de ontwikkeling van toekomstige solid state-batterijen.

Artikel:
‘Clarifying the relationship between redox activity and electrochemical stability in solid electrolytes’