Aanstelling Prof. Dr. Ir. Anton A. Kiss

Nieuws - 07 juli 2020 - Communication TNW

Aan het begin van het volgend academisch jaar start Prof.Dr.Ir. Anton A. Kiss als hoogleraar Process Systems Engineering bij de afdelingen Biotechnologie (Bioprocestechnologie) en Chemische Technologie. Hij beantwoordt een aantal vragen ter introductie.

Wat wordt jouw werk bij de TU Delft, op welk vakgebied?

Ik ga werken op het gebied van Process Systems Engineering (PSE) dat een breed scala aan onderwerpen behandelt, zoals Process Synthesis, Process Design, Process Control, Process Optimization, Process Simulation, etc. Daarnaast zal ik ook werken aan Process Intensification (bijv.  meer maken met minder, en het bouwen van veiligere, kleinere, schonere en efficiëntere chemische processen die duurzaam en economisch levensvatbaar zijn) en scheidingstechnologie (met name vloeistofscheidingen, bijv. destillatie, absorptie, extractie). Al deze gebieden dragen sterk bij aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame (bio) chemische processen en producten, wat uiteindelijk leidt tot een groenere chemische procesindustrie.

Je gaat bij TNW op twee afdelingen werken, hebben deze twee plekken iets met elkaar gemeen (of niet)? Hoe ga je dat werk combineren?

Chemische ingenieurs worden universele ingenieurs genoemd vanwege hun brede kennisbasis en capaciteiten. Naast de basistechniekopleiding wiskunde en natuurkunde hebben ze een grondige beheersing van scheikunde en biologie. Zowel chemische technologie als biotechnologie zijn disciplines die wetenschap op een praktische en economisch levensvatbare manier gebruiken om chemische of biobased producten te ontwikkelen, die belangrijke problemen oplossen en veel toepassingen hebben die de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Dergelijke producten zijn onder meer: ​​medicijnen, meststoffen, petrochemicaliën, brandstoffen, papier, kleurstoffen, polymeren, voedingsmiddelen, enz.

Chemische technologie en biotechnologie hebben veel dingen gemeen (d.w.z. het transformeren van verschillende grondstoffen tot nieuwe nuttige producten), maar er zijn ook belangrijke verschillen, aangezien biotechnologie zich voornamelijk richt op het gebruik van (thermisch gevoelige) levende systemen en organismen om producten te ontwikkelen of te maken.

Het grootste probleem dat nu moet worden aangepakt, is het verbeteren van de levenskwaliteit voor een steeds groeiende bevolking, terwijl tegelijkertijd de voetafdruk op deze planeet op een duurzame manier drastisch wordt verkleind. De grote uitdagingen met betrekking tot het verband tussen energie, voedsel, water en chemicaliën bieden ook kansen die duidelijk de ontwikkeling vereisen van nieuwe methoden, nieuwe instrumenten en innovatieve eco-efficiënte processen op basis van PSE, procesintensificatie en integratieprincipes, evenals reactie & scheidingstechnologieën. Mijn werk gaat over de ontwikkeling van nieuwe (biobased) processen die zo nodig zijn in een biobased circulaire economie (bijv. Bioraffinaderijen, CO2-valorisatie naar producten, warmtepompen, chemische clusters en energiehubs, en elektrificatie van de chemische industrie).

Waar werk je momenteel (en voorheen) en wat doe je?

Momenteel werk ik aan de Universiteit van Manchester als hoogleraar Chemische Technologie, als houder van een Royal Society Wolfson Research Merit Award en leid ik de Separation Science & Technology-groep. Mijn onderzoek is gericht op Process Intensification & Integration and Separation Technology, vanuit het perspectief van Process Systems Engineering. Op het gebied van onderwijs ben ik directeur van het ontwerpproject, het belangrijkste werk voor elke student in de chemische technologie.

Voorafgaand aan mijn functie in Manchester heb ik 12 jaar in de Nederlandse chemische industrie gewerkt bij AkzoNobel (Research, Development & Innovation) en werd erkend als de belangrijkste expert in PSE, scheidingstechnologie en procesintensificatie. In mijn rol als Senior Project Manager en RD&I specialist in procestechnologie heb ik waardevolle expertise geleverd aan alle business units, en uiteindelijk leidde ik mijn team tot het winnen van de AkzoNobel Innovation Excellence Award in 2013. Naast mijn industriële rol heb ik ook verschillende jaren als deeltijdhoogleraar gewerkt aan de Universiteit Twente.

Is er werk waar je kort naar wilt verwijzen?

In de afgelopen decennia heb ik veel onderzoeks- en industriële projecten uitgevoerd, wat heeft geleid tot het publiceren van meer dan 20 leerboeken en boekhoofdstukken, en meer dan 100 wetenschappelijke artikelen, meestal in hoog aangeschreven tijdschriften. Daarnaast ben ik (mede) uitvinder van 9 patentenfamilies wereldwijd. Hoogtepunten van mijn werk zijn onder meer de ontwikkeling van nieuwe processen voor biobrandstoffen (biodiesel, bio-ethanol en biobutanol) en groene routes voor essentiële chemicaliën (bijv. Methanol, dimethylether, dimethylcarbonaat, monomeren, polyesters).

Enkele relevante referenties over PSE-perspectieven in chemische technologie en biotechnologie zijn onder meer:

  • A. Kiss, J. Grievink, Process Systems Engineering developments in Europe from an industrial and academic perspective, Computers & Chemical Engineering, 138, 106823, 2020.
  • Kiss, E. Zondervan, R. Lakerveld, L. Ozkan (Eds), 29th European Symposium on Computer Aided Chemical Engineering, Computers and Chemical Engineering, vol. 46, Elsevier, ISBN 978-0-1281-8634-3, 2019.
  • A. Kiss, E. Zondervan, A. J. B. van Boxtel, A. G. J. van der Ham, J. Grievink, Process Systems Engineering perspectives in The Netherlands, NPT Procestechnologie, 1602, 12-13, 2016.
  • A. Kiss, J. Grievink, M. Rito-Palomares, A systems engineering perspective on process integration in industrial biotechnology, Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 90, 349-355, 2015.

Een volledige lijst van het gepubliceerde werk is beschikbaar op mijn persoonlijke website: www.tonykiss.com