Informatie voor medewerkers

Of je nu thuis werkt met alle uitdagingen van dien of voor je werk naar de campus moet komen, de werksituatie is voor iedereen veranderd. Het kan een grote uitdaging zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé, zeker voor collega’s die het werken moeten combineren met zorg en scholing van hun kinderen. Dat vraagt veel. Ook voor collega’s die alleen zijn en weinig sociale contacten hebben, of van wie het werk stil is komen te liggen, kan deze situatie ontzettend moeilijk zijn. Nog los van de zorgen die de coronacrisis met zich meebrengt voor de gezondheid van onszelf en dierbaren.

Het is dan niet zo gek als je merkt dat de coronacrisis teveel van je begint te vragen. Heeft de coronacrisis effect op je gezondheid of je werk, dan kun je op verschillende manieren ondersteuning vragen. Kijk ook eens bij de thuiswerktips. Je vindt daar informatie die je kan helpen om prettiger thuis te werken, bijvoorbeeld door het goed inrichten van je digitale en fysieke werkplek.

Wat te doen als je een coronabesmetting vermoedt of hebt?

Als jijzelf klachten hebt, laat je dan zo snel mogelijk testen, ook wanneer de klachten mild zijn. Tot de testuitslag bekend is, is thuisisolatie noodzakelijk en kun je dus onder geen voorwaarde naar de campus komen, hoe vervelend dat ook is.

Als een van je huisgenoten symptomen heeft, dus koorts en/of benauwdheidsklachten, blijf dan ook thuis, totdat de testuitslagen bekend zijn. Zodra je zelf ook symptomen vertoont, laat je dan zo snel mogelijk testen. Een studentenhuis wordt gezien als één huishouden.

Als een van jouw studiegenoten (dus geen huisgenoot) klachten heeft en je bent in de twee dagen voordat de klachten begonnen langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter in diens nabijheid geweest, dan verzoeken we je niet naar campus te komen, totdat de testuitslagen van de studiegenoot bekend zijn en negatief. Zodra je ook symptomen vertoont, laat je dan zo snel mogelijk zelf testen. 

Voor een eventueel contactonderzoek is het volgende belangrijk. Schrijf alvast op met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Het gaat vooral om mensen met wie je:

  • langer dan 15 minuten samen bent geweest op minder dan 1,5 meter
  • in contact bent geweest langer dan 15 min, op meer dan 1,5 meter afstand

in de afgelopen 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bleef.

Als je je hebt laten testen en uit de test blijkt dat je geen Covid-19 hebt en je voelt je goed genoeg, kun je weer naar de campus komen. Let op: alleen als dat ook geldt voor alle huisgenoten en je dus niet in quarantaine bent vanwege iemand anders in je huis. In dat geval maak je de quarantaineperiode tot 10 dagen na het laatste onbeschermde contact met je huisgenoot af.

In geval van besmetting
Als uit de test blijkt dat je wel Covid-19 hebt, zal de GGD contact met je opnemen om een contactonderzoek op te starten. Geef je lijst met contacten direct na vaststelling door aan de GGD. Volg daarna de aanwijzingen van de GGD altijd op. Mogelijk vraagt de GGD je om zelf je contacten (op de universiteit) te informeren over je besmetting. Voor hulp kun je dan contact opnemen met de afdeling Integrale Veiligheid via tu-iv@tudelft.nl of via telefoonnummer +31 (0)15 27 82777. De GGD neemt contact op met de universiteit indien (clusters van) besmettingen hiertoe aanleiding geven.

Communiceren over gezondheid van medewerkers en studenten
Met informatie over de gezondheid van medewerkers en studenten moet zeer secuur worden omgegaan. Universiteiten mogen om privacyredenen geen gezondheidsinformatie van medewerkers of studenten opvragen of delen, ook niet als het over Covid-19 gaat.

Studievertraging door thuisisolatie
Als je als student door thuisisolatie  studievertraging oploopt, neem dan contact op met je studieadviseur, dan zal worden gezocht naar een maatwerkoplossing.

Corona gedragsflowchart

Bespreek het met collega's

Het is belangrijk om het te uiten als het je teveel wordt. Maak het bijvoorbeeld bespreekbaar met collega’s met wie je goed contact hebt, en geef het aan bij je leidinggevende. Samen met hen kun je bespreken wat er eventueel gedaan kan worden, bijvoorbeeld om je werkdruk te verlagen.

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Je kunt voor hulp en advies ook terecht bij de bedrijfsmaatschappelijker werker, Marinka Versteeg. Kijk hier wat zij voor je kan doen of benader haar direct via telefoonnummer +31 (0)6 51 27 29 33 of per e-mail: a.l.m.versteeg@tudelft.nl. Gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werker zijn vertrouwelijk.

Werkdruk- en vitaliteitscoach

Worstel jij ook met de huidige werkdruk en met de overgang naar werken? En vraag je je af hoe je overeind blijft? Het kan helpen om hierover met iemand in gesprek te gaan. HR biedt in samenwerking met het Health Coach Programma (HCP) individuele coaching aan. 

Kies jouw eigen coach uit en bespreek in één tot drie coachgesprekken via Skype je wensen en uitdagingen. Alle onderwerpen zijn bespreekbaar, maar zeker ook werkdruk, weerbaarheid en gezondheid. Kijk hier voor meer informatie over de coaches en om je aan te melden.

Inspiratiesessies leidinggeven in coronatijd

Om leidinggevenden te ondersteunen bij leidinggeven in coronatijd, zijn er de komende tijd inspiratiesessies georganiseerd. Hierin worden praktische tips en handvatten gegeven, en kunnen leidinggevenden horen hoe andere leidinggevenden met de situatie omgaan. Ben je leidinggevende, meld je dan aan voor een of meerdere van deze sessies.

  1. Hoe zorg ik als leidinggevende dat het werk goed loopt, de manier van aansturen juist is en ik overzicht houd?
  2. Hoe zorg ik voor de energie van mijn medewerkers?
  3. Hoe zorg ik dat het team een team blijft?
  4. Hoe zorg ik voor mijn eigen energie?

Meer weten over de inhoud en de data, of je direct aanmelden. Kijk dan hier.

Webinar werkdruk en vitaliteit

De coronacrisis heeft op iedereen zijn weerslag. Misschien ervaar je nu meer, of juist minder, werkdruk, vind je het lastiger om je te focussen, voel je je uitgeblust of vind je het lastig om goed contact te houden met collega’s. Overweeg dan om deel te nemen aan het webinar werkdruk en vitaliteit op 5 oktober (Nederlandstalig) van 10.00 – 11.00 en 7 oktober (Engelstalig) van 10.00 – 11.00. In dit online webinar van het Health Coach Program krijg je tips over wat je kunt doen om gezond te blijven in coronatijd, en ervoor te zorgen dat je batterij vol blijft. Meld je aan via wanda.wouters@healthcoachprogram.nl.

PhD kandidaat in tijden van Corona

We kunnen ons voorstellen dat het overweldigend is om heel veel informatie te krijgen van verschillende bronnen. Daarom heeft de Graduate School een lijst gemaakt met ‘handige links in tijden van Corona'. De links zijn gelabeld in [haakjes] zodat je direct ziet welke informatie je er vindt. Klik hier om een kijkje te nemen

Aanbod Studium Generale en X

Ook Studium Generale en X hebben hun aanbod aangepast. Op maandag en vrijdag richt Studium Generale zich op Mental Health & Wellbeing, bijvoorbeeld door gratis Yoga & Meditatie sessies aan te bieden. Deze vind je elke maandag en vrijdag om 12.30 uur op dit Instagram account. Of bekijk hun ‘Corona care package’. X organiseert diverse online activiteiten voor sport en ontspanning. Een overzicht vind je op hun website en neem ook hier eens een kijkje.

E-learning: online trainingen

Je kunt een licentie aanvragen voor Studytube, een e-learning platform, waar je diverse trainingen kunt volgen die je in deze coronatijd kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen ‘Timemanagement: slimmer werken’ en ‘Minder stress door veerkracht’. Meer informatie over Studytube of over hoe je een licentie kunt aanschaffen, vind je hier.   

Verlof

Het is belangrijk dat je vakantie neemt: een paar weken, een paar dagen of zo af en toe een dagje. Wat voor jou prettig is. Anders houd je het echt niet vol. Lukt dit je echt niet? Dan kun je sommige verlofsoorten meenemen naar volgend jaar (afhankelijk van het soort verlof) of afspraken maken met je leidinggevende om bijvoorbeeld je arbeidsuren tijdelijk te verlagen totdat je je vakantietegoed hebt opgenomen. Bespreek de eventuele mogelijkheden met je leidinggevende.


Tips voor thuiswerken

Vanwege de maatregelen werken nu veel collega’s thuis. Deze tips kunnen je daarbij op weg helpen.

Toegang tot mail, bestanden en systemen

Alle informatie over mail, bestanden en systemen vind je in het document ‘Thuiswerken bij de TU Delft’, die je vindt onder Downloads.

Het is van belang dat iedereen die thuiswerkt zo min mogelijk gebruik maakt van de Citrix omgeving (die benaderbaar is via weblogin.tudelft.nl). Citrix heb je voor de meest gangbare werkzaamheden ook niet nodig. Het aantal licenties dat we hebben voor Citrix is beperkt, en we moeten deze reserveren voor collega’s die het heel hard nodig hebben. Je kunt gebruik maken van andere mogelijkheden om thuis te werken. Er zijn er meerdere en je vindt ze in het document in de link hierboven.

Inrichting van je thuiswerkplek

Hele dagen thuiswerken vergt een goed ingerichte thuiswerkplek. Tips om je thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten, vind je hier.

Contact met collega's

Je spreekt je collega’s minder vaak als je vanuit huis werkt, terwijl het juist nu belangrijk is om aandacht te hebben voor elkaar. Dat kan per e-mail of telefonisch, maar ook met Skype (for Business) of WhatsApp (groepen). Probeer afspraken te maken met je leidinggevende en collega’s over hoe en wanneer je contact hebt met elkaar.

Maak afspraken met huisgenoten

De kans is groot dat je niet alleen thuis bent. Maak daarom met je familie of huisgenoten afspraken om zo prettig en efficiënt mogelijk thuis te werken. Het helpt ook om vaste werktijden aan te houden en te zorgen voor voldoende pauzes.

Hulp bij onderzoek

Een ICT-collega maakte een handig overzicht van alle online systemen binnen en buiten de  TU Delft, speciaal voor onderzoekers.


Nieuwe studenten en medewerkers uit het buitenland

In augustus en september verwachten én verwelkomen we een groot aantal nieuwe studenten en medewerkers, ook uit het buitenland. Voor een aantal landen wordt door de overheid quarantaine dringend geadviseerd. Weet wel dat de lijst met landen aan verandering onderhevig is. De TU Delft neemt dit advies vanzelfsprekend over en verzoekt studenten, medewerkers en/of bezoekers dringend de geadviseerde quarantaine van veertien dagen in acht te nemen.  

Is het echt noodzakelijk dat een nieuwe medewerker fysiek aanwezig moet zijn in Nederland of kan de medewerker in het land van herkomst starten met werken? Denk hier over na, ook over de gevolgen van grensoverschrijdende arbeid. De TU Delft benadrukt nog steeds dat TU-medewerkers worden verzocht waar mogelijk thuis te werken.

 

Visa en vergunningen voor Nederland

Door het coronavirus zijn de mogelijkheden om een visum aan te vragen bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt. In de Q&A’s van de Rijksoverheid vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Studenten en ‘highly skilled migrants’ zijn bijvoorbeeld uitgezonderd van het reisverbod dat vanuit Schengen is opgelegd aan reizigers vanuit een groot aantal landen.

Informatie over bijvoorbeeld de gevolgen voor vergunningen vind je ook op de site van de IND.

 

 


Risico’s bij vakantie naar het buitenland

Vanaf 15 juni kan je weer op vakantie naar landen binnen de Europese Unie (EU). Als je naar het buitenland gaat realiseer je dan wel dat er een risico is dat je niet terug kan naar Nederland of dat je bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet als de situatie in dat land verandert. Dit is dan wel geheel voor eigen risico en rekening. En als je niet kan werken moet je onbetaald verlof opnemen. Ook is de TU Delft niet verantwoordelijk voor eventuele repatriëring in het geval van een lockdown aldaar. Idem bij ziekte die is ontstaan als gevolg van vakantie in een risicogebied wordt dat beschouwd als ‘ziekte die door opzet is veroorzaakt’. De TU Delft kan dan zelfs overgaan tot inhouding van je salaris. Let dus goed op het reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse zaken geeft.

 

Reisapp Buitenlandse zaken

Download de ‘Reisapp BZ’ en meld in de app naar welk land je gaat. Je wordt dan actief geïnformeerd als de situatie in je vakantieland wijzigt. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

Code geel, oranje of rood?

Reizen naar (rood/oranje) risicogebieden wordt dringend afgeraden. Als je reist naar een land met code geel (bij vertrek), houd de situatie gedurende je verblijf dan nauwlettend in de gaten. Je kan dan snel passende maatregelen nemen (bijvoorbeeld het gebied verlaten) als er aanwijzingen zijn dat het advies van code geel aangepast wordt naar oranje of zelfs rood. Als je nalaat deze passende maatregelen te nemen waardoor je na jouw vakantie niet aan het werk kan, dan is dit ook voor eigen risico en rekening.