Klimaatarboretum TU Delft

Nieuws - 26 februari 2020 - Webredactie Communication


In verband met ontwikkelingen rondom het Coronavirus is deze opening afgelast. Het arboretum wordt wel gewoon opgebouwd zoals gepland.

Op woensdag 18 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt ’s middags het eerste klimaatarboretum feestelijk geopend op de TU Delft. Dit klimaatbos wordt gevestigd op het voorplein van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. In het arboretum wordt onderzocht hoe verschillende boommodellen bijdragen aan het koelen van de stad. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Urban Forestry.

Klimaatarboretum

In totaal komen 75 bomen te staan op het plein voor Bouwkunde, in op maat gemaakt bakken. De bomen zijn met een gemiddelde stammaat van 20-25 cm tussen de 4 en 7 meter hoog en blijven drie jaar lang bij de faculteit staan. Ze worden uitgerust met sensoren die onder andere lucht- en stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping van de bomen meten. Op deze manier willen de Delftse bomenprofessor René van de Velde en zijn onderzoeksteam in kaart brengen wat het effect is van de bomen op hun stedelijke omgeving.

TU Delta-redacteur Jos Wassink ging op bezoek tijdens het plaatsen van de eerste bomen, en maakte er dit item over:

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.

Spiegelopstellingen

Samen met de VHG en de gemeenten Den Haag, Almere, Dordrecht en Delft wordt actief aan de kennis over bomen in de stad gewerkt. In Almere, Dordrecht en Delft worden spiegelopstellingen ingericht om zo bij te dragen aan de kennisontwikkeling, terwijl zij meteen ook hun eigen steden koelen met bomen.

Meer informatie

De geplande bijeenkomst is afgelast. Het arboretum wordt wel aangelgd zoals gepland.

Meer informatie: Roy Meijer, adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft, r.e.t.meijer@tudelft.nl, 015 278 1751