Mechanisch beademingsapparaat naar Guatemala

Ontwerp open source beschikbaar

Nieuws - 28 april 2020 - Webredactie Communication

De onderzoekers van Project Inspiration hebben alle ontwerpen van hun mechanische beademingsmachine wereldwijd beschikbaar gesteld. Op deze manier hoopt het team het tekort aan beademingsmachines in binnen- en buitenland terug te kunnen dringen. Ook is er een proefmodel gereed gemaakt dat binnenkort naar Guatemala wordt verstuurd.

Er is nauw contact met het Roosevelt ziekenhuis in Guatemala-Stad, een lokale productiefaciliteit, Talleres Hernandez, is bereid het apparaat in Guatemala te produceren. Het proefmodel zal voornamelijk als voorbeeld voor de productiefaciliteit dienen zodat zij naast de tekeningen ook een fysiek voorbeeld hebben, het apparaat zal nog niet in het ziekenhuis gebruikt gaan worden.

Project Inspiration, zoals het project onder leiding van universitair docent Gerwin Smit heet, heeft als doel om een mechanisch beademingsapparaat te bouwen dat volledig bestaat uit onderdelen die goed beschikbaar zijn. Het apparaat is door lokale bedrijven eenvoudig te bouwen en te repareren, ook in minder ontwikkelde landen. Door de werktekeningen en assemblagehandleidingen kosteloos te delen, wordt het voor diverse ontwikkelingslanden een stuk eenvoudiger om het apparaat lokaal te produceren en te verspreiden.

De blauwdrukken zijn te vinden op een groot open-source platform namelijk GitHub. Daarnaast moedigt het team van Project Inspiration aan om vooral vragen te stellen als er onduidelijkheden zijn. Op deze manier hopen de ontwerpers goed contact te blijven houden met eventuele eindgebruikers en producenten van het beademingsapparaat zodat men van elkaar kan leren en het apparaat verder geoptimaliseerd wordt.

Air4All

Project Inspiration is onderdeel van Air for All, een overkoepelend initiatief van de TU Delft dat bestaat uit drie projecten. Het eerste project betreft ‘OperationAIR’ waarbij een studententeam binnen enkele weken een werkend prototype, de AIRone,  ontwikkelde van een versimpeld en relatief makkelijk op schaalbaar beademingsapparaat dat als noodoplossing kan dienen wanneer de reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is. Het tweede project is van onderzoeker Amir Zadpoor die de eerste prototypes test van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Dit ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn ​​door een tekort aan specifieke onderdelen.

/* */