Testopstelling veiligheid mondmaskers

Nieuws - 01 april 2020 - Webredactie Communication

Onderzoekers van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE), delen in een publicatie, een opstelling voor het testen van mondmaskers. De onderzoekers testen met de proefopstelling onder andere of de gebruikte materialen en pasvorm voldoen aan Europees vastgestelde veiligheidsnormen. Alle laatste updates en publicaties zijn te vinden op www.projectmask.nl 

Momenteel is er te weinig testcapaciteit in Nederland om de enorme vraag aan te kunnen. ‘Sinds er een wereldwijd tekort is aan beschermingsmateriaal zijn er veel alternatieven voor de gebruikelijke maskers op de markt gekomen. Logisch en goed maar helaas zijn er ook onveilige mondmaskers in omloop, ook in Nederland. Het is belangrijk voor de veiligheid van medisch personeel om snel te kunnen valideren dat de maskers veilig zijn,’ aldus onderzoeker Stefan Lampaert.

Het team van 20 TU Delft onderzoekers, PhD’s en masterstudenten staat in nauw contact met ziekenhuizen en hebben momenteel twee testopstellingen staan, één in Delft en één in Utrecht. De onderzoekers hopen dat door het delen van de testopstelling op meer plekken in Nederland mondmaskers naar de Europese richtlijnen getest kunnen worden. Kijk voor meer informatie en de laatste updates op: www.projectmask.nl.


Carola Poleij
Wetenschapsvoorlichter
TU Delft