TU Delft aanwezig op Nieuwjaarsontvangst Koningspaar

Nieuws - 15 januari 2020 - Webredactie Communication

Dinsdag 14 januari ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enkele honderden gasten, waaronder specifiek vertegenwoordigers uit het openbaar vervoer. Namens de TU Delft waren Rector Magnificus Tim van der Hagen en OV-expert Niels van Oort aanwezig. De Koning benadrukte in zijn speech het belang van efficiënte en schone mobiliteit: “Alleen met de trein vervoert u samen al een miljoen reizigers per dag. En dan heb ik het nog niet over alle bussen, trams, en veerboten. U zorgt ervoor dat Nederland in beweging kan blijven. En dat op een manier die vriendelijk is voor milieu en klimaat.”

Openbaar vervoer

Tijdens de traditionele Nieuwjaarsontvangst was er dit jaar speciale aandacht voor het thema openbaar vervoer: de maatschappelijke waarde, de samenwerkingen binnen de sector, de reizigersgroei en de voortdurend stijgende reizigerstevredenheid. OV-expert Niels van Oort kijkt niet alleen naar treinen, trams of bussen maar naar de hele vervoersketen. De woorden van Koning Willem-Alexander sterken hem in zijn missie: “Samen met partners uit de OV-sector zetten wij de schouders eronder om te werken aan een goed werkend openbaar vervoerssysteem als onderdeel van de totale mobiliteitsoplossing.” 

Reiziger centraal

Bij het werken aan een optimaal functionerend mobiliteitssysteem verplaatst Van Oort zich altijd in de reiziger: “De vraag waar het in onze onderzoeken in het Smart Public Transport Lab en samenwerkingen met andere partijen altijd om draait, is hoe de reiziger zo prettig mogelijk op de eindbestemming kan komen. Het is de kunst om alle vormen van mobiliteit zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten en de reiziger te informeren over de mogelijkheden en alternatieven.” 

Gouden combinatie

Elk gebied heeft daarbij zijn eigen uitdagingen. Van Oort is daarom een groot voorstander van maatwerk om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk blijft. “Steden worden steeds drukker en mobiliteit blijft groeien. Tegelijkertijd zien we een terugloop op het platteland. Als we de krachten bundelen van alle innovaties op het gebied van de fiets en de opkomende deelconcepten met het comfort en de snelheid van het openbaar vervoer, dan hebben we een gouden combinatie in handen.” 

Meer informatie

Toespraak Koning Willem-Alexander: www.koninklijkhuis.nl
Niels van Oort, OV-expert, tel:+ 31 (0)6 15908644, N.vanOort@tudelft.nl 
Inge Snijder, Persvoorlichter, tel: +31 (0)15 27 87538, I.Snijder@tudelft.nl 

Dr. N. (Niels) van Oort