TU Delft en NS onderzoeken gevolgen coronacrisis op reisgedrag

Nieuws - 24 april 2020 - Webredactie Communication

TU Delft en NS starten 24 april 2020 een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag. Zo’n 100.000 NS-reizigers worden hiervoor vanaf vandaag benaderd. Door de intelligente lockdown daalde het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot ongeveer 7% ten opzichte van normaal. Wanneer in de toekomst het openbare leven stap voor stap kan worden hervat, zal er meer en meer beroep worden gedaan op het OV. Een trein heeft door de coronamaatregelen echter maar een capaciteit van 20% tot 25% ten opzichte van normaal. Daarom is meer inzicht in de wensen en reisintenties van reizigers gewenst.

TU Delft onderzoekster Danique Ton werkt met haar collega’s van het Smart Public Transport Lab en het Active Modes Lab aan dit project. “Het is mooi om te zien dat we met behulp van onze wetenschappelijke methoden inzichten kunnen krijgen in mogelijke veranderingen in reisgedrag van mensen. Met die inzichten kunnen we de NS en de hele OV-sector helpen zich optimaal aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur van NS: “NS houdt Nederland bereikbaar, ook nu de omstandigheden lastig zijn. Door de coronamaatregelen kunnen we veel minder reizigers vervoeren dan normaal. We willen reizigers graag zekerheid bieden dat er voor noodzakelijke reizen voldoende ruimte blijft om veilig te reizen. Daarnaast is er een groot maatschappelijk belang om prioriteit te geven aan reizigers met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers. We moeten daarom nadenken over maatregelen die we in normale omstandigheden niet snel zouden overwegen. We gaan daarom zorgvuldig te werk. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijk vertrekpunt.”

Onderzoeksleider Mark van Hagen van NS: “Om inzicht te krijgen in zowel de korte- als de langetermijneffecten van de coronacrisis, worden reizigers de komende periode op meerdere momenten bevraagd. We onderzoeken wat de effecten zijn op hun reisgedrag en in hoeverre ze mogelijkheden zien om thuis te werken of om hun reizen te spreiden. Ook zullen we aanvullend onderzoek doen naar specifieke maatregelen om voldoende afstand te bewaren, zoals het vooraf aanmelden voor een  treinreis. De TU Delft gebruikt deze inzichten voor wetenschappelijke publicaties, zodat de kennis ook beschikbaar komt voor een breder publiek .” 

Meer informatie

Niels van Oort, OV-expert, tel:+ 31 (0)6 15908644, N.vanOort@tudelft.nl
Inge Snijder, Persvoorlichter, tel: +31 (0)15 27 87538, I.Snijder@tudelft.nl

Dr. Niels van Oort