ERC Proof of Concept-beurs voor Farbod Alijani

Nieuws - 07 januari 2021 - Webredactie 3mE

Farbod Alijani, onderzoeker bij Precision and Microsystems Engineering, krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in deze ronde in aanmerking komen voor aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.

Het project waar Farbod Alijani met deze beurs aan zal werken heet GRAPHFITI (Graphene to fight antimicrobial resistance). Antimicrobiële resistentie wordt wereldwijd een steeds groter probleem en brengt daarmee vele levens in gevaar. Om een crisis op dit gebied tegen te kunnen gaan is een snelle uitvoering van antimicrobiële gevoeligheidstesten (AST) cruciaal. Hoewel deze testen effectief zijn in het onderscheiden van de juiste concentratie antibiotica die nodig is om de groei van een bepaalde ziekteverwekker te remmen, is de techniek niet geschikt voor point-of-care. Het gaat te traag en het vereist een grote hoeveelheid aan microbieel entmateriaal. Door de komst van grafeen en de mogelijkheid om membranen te fabriceren van een atoom dik is het mogelijk om geminiaturiseerde sensoren te maken die extreem gevoelig zijn voor krachten op nanoschaal. Met de ERC POC Grant hoopt Farbod Alijani een proof-of-concept demonstrator te realiseren bestaande uit ultragevoelige biosensoren van grafeen.  Hiermee kan een snelle point-of-care screening van antimicrobiële resistentie mogelijk gemaakt worden.  

Over de ERC en de PoC-beurs

De European Research Council, opgericht door de Europese Unie in 2007, is de eerste Europese financieringsorganisatie voor excellent, grensverleggend onderzoek. Elk jaar selecteert en financiert de ERC de allerbeste creatieve onderzoekers, van welke nationaliteit en leeftijd dan ook, zodat ze projecten in Europa uit kunnen voeren. De ERC streeft er ook naar om toponderzoekers uit de hele wereld aan te trekken om in Europa te komen werken.

De Proof of Concept-beurzen, die €150.000 bedragen en openstaan voor houders van ERC-beurzen, kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om intellectuele-eigendomsrechten vast te leggen, zakelijke kansen te onderzoeken of technische validaties uit te voeren.

GRAPHFITI: Graphene in the presence of bacterial cells.