Delftse robotingenieurs verschuiven focus van technologie naar de mens

Nieuws - 12 november 2021 - Webredactie 3mE

De focus in robotontwikkeling ligt normaal gesproken op de techniek, of het versnellen van productieprocessen. De TU Delft legt daarentegen nu de focus op mensen, met name naar vakmensen in fysieke beroepen.

Onderdeel van deze beweging is de oprichting van het TU Delft Vision Team Robotics. “Er is geen tekort aan mensen maar er is een tekort aan goede banen, en technologie kan bijdragen aan het helpen verbeteren van de banen,” zegt David Abbink, hoogleraar Human-Robotinteractie en vertegenwoordiger van dit Vision Team. “Veel werk in fysieke beroepen moet gezonder, veiliger, zinvoller of uitdagender worden dan het nu is." Om dit te bewerkstelligen, werkt de TU Delft samen met sociale- en geesteswetenschappers, maar ook met mensen uit de samenleving.

Symbiotische samenwerking tussen mens en robot

Net zoals er in de natuur tussen twee totaal verschillende organismen een symbiotische (=wederzijds voordelige) relatie kan ontstaan, wil de TU Delft ook robots helpen ontwikkelen die daartoe in staat zijn. Abbink zegt: “We moeten robots ontwikkelen die van mensen kunnen leren en die aansluiten op de realiteit van de werkvloer. Nu gaan robots bijvoorbeeld veel te snel kapot of ze halen de kwaliteitsnormen niet. Het verantwoord ontwikkelen van robotica die menselijke levens veiliger of gezonder maakt is lastig, en vereist het versmelten van verschillende perspectieven. Dit begint met naar elkaar luisteren: precies wat we voor ogen hebben met het Vision Team Robotics."

TU Delft Vision Team Robotics

Het TU Delft Vision Team Robotics is in het leven geroepen om topwetenschappers op het gebied van robotica te laten samenwerken met andere disciplines en ook met mensen van buiten de academische wereld. Anderhalf jaar hebben Delftse wetenschappers uit dit team gesprekken gevoerd met een groep mensen van buiten de universiteit, over robotica in privé -, werk- en publieke omgevingen. Kunstenaars vertaalden deze gesprekken vervolgens tot een documentaire, een podcast en een serie cartoons, deze kun je hier vinden.

David Abbink is beschikbaar voor interviews: D.A.Abbink@tudelft.nl, +31 15 27 82077

Persvoorlichter Digital Society Pauline Bijster: h.p.bijster@tudelft.nl, +31 6 48421089

/* */