Peter Wellens beste docent van het jaar 2020-2021

Nieuws - 02 september 2021 - Webredactie 3mE

‘’Ik geef geen onderwijs maar ik geef feedback’’, aldus Peter Wellens. Hij is verkozen tot docent van het jaar 2020-2021 op de Faculteit 3mE.

Zijn eerste reactie toen hij hoorde dat hij was verkozen tot Docent van het jaar was: ‘’Ontzettend leuk, die had ik niet aan zien komen!’’ Lesgeven in coronatijd is natuurlijk niet altijd makkelijk voor docenten. Maar dat heeft voor hem misschien juist geresulteerd in deze mooie benoeming.

Wat is nu het succes achter zijn manier van lesgeven? Peter Wellens probeert elke student als collega te zien en zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen, afgestemd op wat de student nodig heeft. ’’Uiteindelijk moet de motivatie natuurlijk vanuit de student zelf komen, ik stimuleer hem/haar om zelf in de stof te duiken en vervolgens geef ik de nodige feedback.’’

Tijdens de colleges geeft Peter ‘uitdagingen’ om uit te werken, waarbij hij het lezen van onderzoeksliteratuur heel belangrijk vindt. Studenten die een uitwerking aan hem sturen, krijgen hier altijd een reactie op. Aspecten van die uitwerking gebruikt hij vervolgens in zijn college. Zo zat er bij de laatste vier tentamens een artikel met de meest recente onderzoeksresultaten. Een uitdaging is dan om aan de hand van dat artikel vragen te beantwoorden volgens die systematiek die hij tijdens de colleges heeft behandeld.

Studenten zeggen over Peter dat hij helder en geduldig is bij de uitleg van complexe problemen. Daarbij is hij heel enthousiast over de stof, wat zorgt voor extra motivatie bij de studenten. Peter heeft het beste voor met de studenten en is een zeer betrokken docent. Hij is bijvoorbeeld aan het begin van het collegejaar op bezoek gegaan bij studievereniging Froude. Tijdens de kennismaking bleek veel behoefte aan een uitleg over de samenhang tussen alle wiskunde- en dynamicavakken binnen de bachelor Maritieme Techniek. Hij heeft dit in een heldere online lezing toegelicht, om studenten het nut van de vakken in te laten zien. Deze lezing is hier terug te zien. Dat is het voordeel van online lesgeven; het is daarna ook nog bruikbaar en dat is ook fijn voor nieuwe studenten.

De motivatie moet vanuit de student zelf komen

― Peter Wellens

‘’Ik geloof in signaleren en dan handelen’’

Op de vraag wat Peter naast online lesgeven extra heeft gedaan in coronatijd antwoordt hij dat hij de student de mogelijkheid heeft gegeven om voor vragen altijd te kunnen mailen met daarbij de garantie op een reactie van hem. Dit resulteerde vaak in een ontplofte mailbox, maar de student had hier behoefte aan en dat vindt Peter heel belangrijk, vooral in coronatijd. ‘’Ik geloof in signaleren en dan handelen.’’

‘’Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om als docent aan de slag te gaan’’

Peter heeft in 2016 de stap naar het onderwijs aan de TUD gemaakt. Voor die tijd was hij werkzaam bij het kennisinstituut Deltares als onderzoeker en later als afdelingshoofd. ‘’Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om als docent aan de slag te gaan en ik denk dat je dan ook erg gemotiveerd bent en iets extra’s meebrengt. Studenten vinden het ook mooi om te horen als ik vertel dat ik eigenlijk als ‘zijinstromer’ ben gestart als docent en voorheen ander werk deed. Het is belangrijk dat je doet waar je gelukkig van wordt en je keuzes daarop afstemt.’’ Het is voor Peter balanceren tussen onderzoek doen en onderwijs geven en daar zit nu juist die mooie uitdaging. Onderzoek leidt tot nieuw onderwijs en vragen uit het onderwijs kunnen weer leiden tot inspiratie voor onderzoek.  

De afgelopen vier jaar heeft hij de opleiding Maritieme Techniek zien veranderen van een opleiding met de nadruk op toepassing naar een opleiding met een meer wetenschappelijk karakter. ‘’Dit is op een hele natuurlijk manier gegaan, door met het team van docenten te sparren en elkaar te blijven spreken, onder het genot van een kop koffie. Daar ben ik heel trots op!’’