Succesvolle Roundtable over Human-Centered AI Systems

Nieuws - 16 april 2021

Human-Centered AI Systems is een thema dat al veel aan bod komt als we het hebben over kunstmatige intelligentie. Afgelopen maandag kwamen wetenschappers van nagenoeg alle faculteiten van de TU Delft samen tijdens een online Roundtable om kennis met elkaar te delen en nieuwe initiatieven op te starten. 

Het thema Human-Centered AI Systems gaat over kunstmatige intelligentie waarin o.a. onderzoek naar mens-machine interactie, informatica, systems engineering, psychologie, arbeid en organisatie, design, wetgeving en beleid, ethiek en filosofie, en politieke economie samengebracht worden. Vraagstukken die voortkomen uit deze snijvlakken zijn bijvoorbeeld hoe mensen en AI-systemen kunnen interacteren en elkaars gedrag (beter) kunnen begrijpen; hoe we als mensen AI-systemen kunnen leren vertrouwen; en hoe we de ontwikkeling van AI-systemen binnen verschillende contexten (beter) kunnen voorspellen en beheersen. 

Human-Centered AI Systems aan TU Delft

AI-onderzoek en -onderwijs aan TU Delft wordt gekenmerkt door ‘met-AI’ toepassingsgebieden zoals AI voor Energie en Duurzaamheid, AI voor Gezondheid en Zorg, AI voor Haven en Maritiem, AI voor Veiligheid, Vrede en Recht en door (inter)disciplinaire ‘in-AI’ perspectieven, zoals Human-Centered AI Systems en Machine Learning. 
Het karakter van Human-Centered AI Systems biedt vele mogelijkheden om de samenwerking tussen verschillende wetenschapsdisciplines en faculteiten te ontwikkelen of versterken. De goed bezochte Roundtable van 12 april is een blijk van de significantie en breedte van dit onderzoeksthema aan TU Delft.