10 jaar Zandmotor een succes!

Nieuws - 13 juli 2021 - Webredactie

Vrijdag 1 juli bestond de Zandmotor 10 jaar. Die dag presenteerden Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland de resultaten tijdens het congres Coastal Dynamics (28 juni – 1 juli). De zandmotor blijkt na 10 jaar een succes, zowel voor ecologen, recreanten als voor onderzoekers. Hoogleraar Stefan Aarninkhof: “Ook de komende jaren is de Zandmotor het ‘living lab’ van Coastal Engineering in onze achtertuin.”


Building with nature

De Zandmotor, bedacht vanuit de ontwerpfilosofie 'Building with Nature', is een dynamisch gebied dat bovendien ook nog lang niet ‘klaar’ is: het blijft de komende decennia in ontwikkeling. Onder invloed van golven, stroming en wind verplaatst het zand zich langs de kust, in noordelijke en zuidelijke richting. Hoe meer zand zich richting duinen en strand verspreidt, hoe minder er van de oorspronkelijke zandplaat overblijft.

Een infographic van werkzaamheden op en rond de Zandmotor

Kustversterking door duinen

Na een trage start, is de duinvorming de laatste jaren goed op gang gekomen. Dit is goed te zien op het zuidelijk deel van de Zandmotor waar zich duinen tot 3 meter hoog op het strand hebben gevormd. Ook de bestaande duinenrij ter hoogte van de Zandmotor is breder geworden. De verwachting is dat de duinvorming de komende jaren verder toeneemt. 
assistent professor Sierd de Vries legt dit uit in deze video

Meer over de resultaten van de Zandmotor is te lezen in het rapport ‘10 jaar bouwen met de natuur’, een productie van Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland.

Congres Coastal Dynamics

Tijdens het Coastal Dynamics (28 juni – 1 juli) waren ongeveer 350 internationale deelnemers aanwezig, deels op de TU Delft en deels online. Stefan Aarninkhof hield een presentatie over het onderzoek en de praktische innovatie naar aanleiding van de Zandmotor. Op het eindcongres, donderdag 1 juli, waren naast wetenschappers ook deelnemers uit het bedrijfsleven en de overheid vertegenwoordigd en stond de Zandmotor centraal.
 

Foto: Stefan Aarninkhoff tijdens het eindcongres 10 jaar Zandmotor. Foto: Roy Borghouts 


Op vrijdag 2 juli werd een fieldtrip voor kleine groepen georganiseerd naar de Zandmotor. Deelnemers konden zo kennismaken met het ‘living lab’ ter plaatse. Door de huidige en verwachte klimaatveranderingen blijft de TU werken op de Zandmotor. Lees meer over onderzoeken op de Zandmotor in de story of science 'Zand aan de horizon' van Stefan Aarninkhof. Meer informatie over de Zandmotor: www.dezandmotor.nl.