Award Pieternel Levelt en team satellietinstrument OMI

Nieuws - 15 januari 2021 - Webredactie

Aan Pieternel Levelt (professor bij de TU Delft en hoofd bij KNMI) en haar internationale team is recent een special award toegekend door de American Meteorological Society (AMS) voor hun succesvolle OMI-satellietproject. De AMS erkent met hun onderscheidingen uitmuntende personen en organisaties op het gebied van onderzoek naar weer, water en klimaat.

De award is uitgereikt aan het OMI-team  voor de  uitmuntende internationale samenwerking die heeft geleid tot innovatieve satellietwaarnemingen die van groot belang zijn voor onderzoek naar de luchtkwaliteit en toepassingen in de volksgezondheid. Pieternel Levelt is wetenschappelijk leider van het OMI-project.

Pieternel Levelt: ‘OMI levert al bijna 17 jaar een bijdrage aan de monitoring van de ozonlaag, de luchtkwaliteit en het klimaat vanuit de ruimte. Doordat we al 17 jaar meten, een record, hebben we een unieke dataset in handen. Met al die data kunnen we onderzoek doen naar veranderingen in emissies wereldwijd. Deze award is een erkenning voor het internationale team dat de afgelopen twintig jaar heeft samengewerkt aan het succes van OMI.’

Lees meer over het onderzoek van Pieternel in Stories of Science. In haar verhaal ‘Wereldwijd luchtvervuiling in kaart brengen’ lees je wat zij met de data die is verkregen vanuit OMI en opvolger TROPOMI tot nu toe heeft kunnen doen, onder andere tijdens de coronacrisis.

OMI-project
OMI is een Nederlands satellietinstrument dat sinds 2004 aan boord van de Aura-satelliet van NASA in een baan om de aarde draait en metingen doet van de samenstelling van de wereldwijde atmosfeer.  Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding van het OMI-project en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de ontwikkeling van dataproducten.

In 2019 ontving het team achter het succesvolle OMI-satellietproject de William T. Pecora Award, een award van de NASA en de United States Geological Survey (USGS) uitgereikt aan individuen of teams die op een buitengewone wijze het begrip over de aarde door middel van remote sensing vergroten.