Eerste Nederlandse militaire nanosatelliet gelanceerd

Nieuws - 01 juli 2021

Op 30 juni is de eerste Nederlandse militaire nanosatelliet gelanceerd vanuit de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten. De nanosatelliet BRIK II werd door het bedrijf Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. 

Video credit: Virgin Orbit

BRIK II

De satelliet is niet veel groter dan een pak melk. Het kleine formaat biedt als voordeel dat de satelliet veel sneller gebouwd kan worden en vele malen goedkoper is, ook om te lanceren. Met een beperkt budget zijn drie complexe systemen samengebracht de kleine satelliet.

Foto credit: Ministerie van Defensie

Samenwerking 

Om de satelliet te ontwikkelen hebben een aantal organisaties hun krachten gebundeld. Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space (ISISPACE) is de ontwerper en integrator van de BRIK-II. Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die op de BRIK-II in de praktijk worden gebracht. Hierbij is samengewerkt met de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en de University of Oslo. 

Adviesrol

Stefano Speretta en Trevor Watts zijn vanuit de afdeling Space Engineering bij het project betrokken in een adviserende rol.