1,8 miljoen voor onderzoek naar quantum veilige infrastructuur

Nieuws - 08 juni 2021 - Webredactie

Een consortium van onder andere TNO, TU Delft en CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) ontvangt 1.8 miljoen subsidie van NWO om onderzoek te doen naar het quantum veilig maken van publieke sleutelinfrastructuur (PKI). Vanuit TBM gaan Nitesh Bharosa en Marijn Janssen twee promovendi begeleiden in dit project. Pieter Vermaas neemt plaats in het ethisch commissie en Aukje Hassoldt zit in de board.

Quantum veiligheid

Een PKI is een systeem waarmee uitgave en beheer van digitale certificaten kan worden gerealiseerd die de basis vormen van veilige digitale verbindingen en het beveiligen van digitale informatie. Het onderzoeksvoorstel genaamd HAPKIDO (Hybrid Approach for quantum-safe Public Key Infrastructure Development for Organisations) richt zich met name op hoe een overgang naar een quantum veilige publieke sleutelinfrastructuur kan worden gerealiseerd.

Onderzocht wordt welke groeimodellen mogelijk zijn om van de huidige naar toekomstige situatie te kunnen overgaan, en hoe het beheer (IT-governance) van digitale infrastructuren moet veranderen om quantum veiligheid te borgen. Hierbij worden ook de maatschappelijke risico’s van een quantum onveilig PKI in het quantum tijdperk meegenomen.

Kwetsbaar

Veel populaire cryptografische algoritmen en encryptieschema's worden onveilig door de vooruitgang in quantumcomputing. Zonder voorbereiding zullen gevoelige gegevens die door encryptieschema's worden beschermd, toegankelijk worden en zal de communicatie-infrastructuur worden verstoord. Dit heeft als gevolg dat onze transacties en informatie kwetsbaar zullen worden voor kwaadwillenden waardoor ontelbare organisaties en miljoenen mensen kunnen worden getroffen. Quantum veilige vertrouwensdiensten, inclusief de onderliggende PKI, zijn nodig om digitale samenlevingen tegen deze aanzienlijke risico's te beschermen.

Bron: TNO