4TU NIRICT-beurs voor Lorentz-workshop over future computing

Nieuws - 17 juni 2021 - Webredactie

TBM-onderzoeker Aaron Ding ontvangt een 4TU NIRICT Grant voor de recente  Lorentz workshop over future computing. Dit Lorentz-evenement heeft tot doel een gezamenlijke onderzoeksagenda te ontwikkelen, met een bredere visie op toekomstig computergebruik, die ondervertegenwoordigde onderzoekers helpt om junior en senior onderzoekers te ontmoeten en hun netwerk uit te breiden.

Lorentz Workshop

De Lorentz-workshop creëert in Nederland een wetenschappelijke gemeenschap van gelijkgestemde maar ook complementair geschoolde onderzoekers die de uitdagingen van edge computing aan willen pakken en de waarde ervan in onderzoek en onderwijs willen laten zien.

Het opkomende domein van edge computing is de nieuwe generatie cloud computing, door de cloud van een datacenter ver weg dichter bij de gebruiker te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme speaker die verschillende sensing-informatie uit de omgeving verzamelt. In plaats van deze informatie te verzenden naar de cloud maakt edge computing de verwerking en analyse van deze gegevens direct op het apparaat mogelijk.

Tijdens het onlangs gehouden 4-daagse Lorentz-evenement werden keynotes en paneldiscussies gehouden door vooraanstaande academische en industriële experts, waaronder TU München, Imperial College London, Georgia Tech en Ericsson. Vanuit TBM was Seda Gürses uitgenodigd als panellid om licht te werpen op veiligheid en privacy bij toekomstige computers.

Als vervolg op dit succesvolle evenement zal Aaron Ding in augustus een seminar over Edge AI organiseren op de internationaal bekende Dagstuhl in Duitsland.