Portret Maria Sovago

Nieuws - 23 juni 2021 - Communication TNW

Docent natuurkunde | coach | actrice

“In februari 2020 waren mijn collega’s en ik net begonnen met ons gloednieuwe vak Systems Engineering. Na drie colleges kregen we op een vrijdag te horen dat we de maandag daarop de overstap naar online lesgeven moesten maken. Dus zijn we bij elkaar gekomen en hebben we in het weekend alles geregeld en vervolgens de switch gemaakt. Ik was erg trots op mijn collega’s en onze 250 studenten, die zich enorm flexibel opstelden! Iedereen werkte samen en zorgde ervoor dat het werkte. Daar heb ik heel goede herinneringen aan.

Naast mijn docentschap aan de universiteit heb ik mijn eigen bedrijf. Als iemand met een achtergrond in natuurkunde is het me opgevallen dat wij als wetenschappers er soms moeite mee hebben ons publiek te bereiken. Ik doe al tien jaar aan amateurtoneel. In die tijd heb ik veel geleerd over het overbrengen van een boodschap op een publiek. Ik heb er mijn missie van gemaakt om technieken uit het theater aan te passen en toegankelijk te maken voor wetenschappers. Ik leer onderzoekers hoe ze authentiek kunnen zijn en zichzelf als zodanig kunnen uitdrukken, wat hen goed van pas komt bij presentaties op conferenties, onderwijs, pitchen en het verdedigen van hun subsidieaanvragen.

Hoe ziet de toekomst eruit? Interactie tussen mensen is essentieel in alle aspecten van mijn werk, van het onderwijzen van studenten tot het coachen van onderzoekers. Als ik naar de toekomst kijk, denk ik dat die interactie van nu af aan heel anders zal verlopen. We hebben in deze tijd nieuwe manieren geleerd om contact te leggen. We hebben onszelf opnieuw uitgevonden! De universiteit, en volgens mij iedere andere organisatie, wordt een plek voor ontmoetingen en interactie, niet alleen een werkplek. Ik ben ervan overtuigd dat we het beste van beide werelden – online tools en fysiek onderwijs – met elkaar kunnen combineren. Flexibiliteit is een blijvertje.

Het is geweldig dat onze campus geleidelijk aan weer open gaat. Ik ben erg benieuwd wat de sociale barrières zullen zijn, aangezien we nu zo gewend zijn aan interactie online. Het is mijn droom om mijn studenten voor het eerst fysiek te ontmoeten en ons te realiseren: nu zijn we bij elkaar!”